Viser 21 til 30 av 50 omtaler

"Fugletribunalet", Agnes Ravatn

NRK programleiearen Allis flyktar frå sin kjærast, Johs, og resten av sivilisasjonen, i skam, etter at ho hadde svikta Johs når ho for på og hadde seg med sjølvaste Kringkastningssjefen. Slikt gjer ein ikkje ustraffa - slikt blir det lett bygdesnakk i byen ta.
Ho flyktar - vil distanse og einsemnd. Ho får seg jobb hjå ein annan som vil ha det same; einsemnd og distanse men nødvendig praktisk hjelp. Når to mennesker, mennesker er sosiale vesen, når to slike vil vere einsame; vil dei då likevel føle eit fellesskap i dette ønsket og søke det - eller blir det kaos hvis den eine trør den andre for nære?
Forfattaren triller ut ein thriller om denne grunnleggande fellesskapsinstinktet vi menneska har i oss. Ho legg ut bilete etter bilete frå livet i dette avsidesliggande huset og hagen. Men sidan det berre er Allis sine tanker me får ta del i, er det stadig noko vi ikkje kan forstå. Etter kvart fell fleire og fleire bilete på plass, men det er det stadig ein og anna brikke som manglar - og då kryp boka under ryggskinnet. Creepy trur eg det heiter på nynorsk.

Vinner av Romanprisen 2013.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Spennende og intens! Klarte ikke legge den fra meg. Anbefales!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

BOKOMTALE: Fugletribunalet

Forfatter: Agnes Ravatn
Boktittel: Fugletribunalet
Forlag: Samlaget
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 208 sider

Agnes Ravatn debuterte i 2007 med boken "Veke 53". Siden har hun publisert flere prisbelønnede bøker, inkludert Fugletribunalet, som vant P2 lytternes romanpris i 2013.

Personbeskrivelser:
Fortellingen omhandler to personer, Sigurd Bagge og Allis Hagtorn. Allis er en tidligere programleder i trettiårene. Hun hadde også en ektemann, men forlot han og resten av livet hennes etter en sexskandale. Hun er en forsiktig, selvbevisst, og målrettet kvinne, men alikevel har hun lett for å la seg styres av andres meninger og handlinger.
Bagge er en eldre mann i førtiårene som også har en hemmelighet av sin egen. Han er en stor, breskuldret mann som ikke liker å slippe folk inn i livet sitt. Gjennom fortellingen utvikler begge personene seg til å bli nærere knyttet hverandre, men i det alt ser ut til å bli helt perfekt, går alt i oppløsning.

Handlingsrefferat:
I et forsøk på å legge det gamle, ruinerte livet sit bak seg, har tidligere programleder Allis Hagtorn flyktet hjemmefra i håp om å kunne starte alt på nytt. Det nye livet hennes innebærer hagearbeid, husarbeid og matlaging. Alt som kreves av en ekte husmor, noe Allis ikke er og aldri har vært spesielt god til. Uansett er hun villig til å gjøre hva som helst som må til for å slippe de skandaløse (sanne) ryktene og de skamfulle ansiktsutrykkene fra bekjente of fremmede.
Arbeidet foregår hjemme hos Sigurd Bagge. En mann i førtiårene som bor ved fjorden, langt ifra alle storbyene. Jobben er tilgjengelig så lenge kona hans, Nor, er bortreist. Allis får ikke vite hvor lenge det blir, eller noen andre personlige opplysninger fra Bagge, annet enn at han ikke skal bli forstyrret når han arbeider.
Bagge og Allis begynner samværet med et svært formelt forhold. De spiser hver for seg og snakker sjeldent sammen. Og den lille kommunikasjonen de har er når Allis skal varsomt informere om at maten er klar.
Etter noen månter utvikler de seg til å ha et mer intimt forhold. Med sene kvelder ute under kirsebærtreet og titalls flasker med vin delt under stillheten av solnedgangen blir de sakte mer komfortable rundt hverandre. Ennå har Allis mistanker om at Bagge også har noe han skjuler. Det hemmelige arbeidsrommet som hun ikke har tilgang til, kona, som hun aldri får møte eller høre noe om, og alle Bagge sine plutselige reiser inn til byen. Alt sammen gjør henne bare mer og mer nysgjerrig, noe som også gjør at de føres nærmere og nærmere hverandre. Gjennom fortellingen møter du to personer som gjør alt for å kunne starte livet sitt på nytt av ulike grunner. Men til hvilken grad kan man gå videre med livet sitt uten at fortiden henger igjen og ødelegger det hele?

Jeg syntes at denne boken passer til de i ungdomsalderen og oppover, som liker realistiske bøker om livets realitet, romantikk, tillit og svik. Den er skrevet på en måte som vekker tanker hos leseren, både imens man leser den og når man har lagt den ifra seg. Med utvidede, fargefulle øyeblikk og skarpe skildringer som skaper vakre bilder i hodet er dette en bok som man ikke bare leser, men også opplever.

Jeg gir boken terningkast 5:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg klarer ikke riste av meg følelsen av denne boka! Godt skrevet!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nynorsk, korte kap. Bagge og Allis

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Overraskande om skuld og soning

Ein vittig journalist kan òg skrive gode, alvorlege romanar. Denne boka fann eg båe morosam og overraskande sjølv om temaet gjeld skuld og soning. Det er mykje mystikk som i ein gotisk roman, men mysteria får si løysing til slut som i ei krimbok.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette var annerledes og gøy lesning. Rart og bra!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er en treg leser som ikke er spesielt begeistret for nynorsk, men denne boka slukte jeg på 4 dager! Handlingen foregår på ett og samme sted, men likevel er den trykkende stillheten i fortellingen så intenst spennende at jeg bare ville videre og videre. Jeg likte boka veldig godt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kort og godt: Jeg liker denne. Språket er deilig. Det skjer lite på det ytre plan, men mye på det indre, og alt er fortalt så pussig. Og hvis du har lest mye, vil du finne spor av et utall andre bøker inne i denne. En gavepakke for både folk som leser mye og folk som ikke har lest noe i det hele tatt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ei perle av ei bok. Anbefales!!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

WenchePiippokattaMorten MüllerMads Leonard HolvikHarald KAndreas BurøsomniferumHanne Kvernmo RyeDagfinn JakobsenSynnøve H HoelTor-Arne JensenTheaKirsten LundCarine OlsrødEli HagelundBjørg L.LailaEgil StangelandBertyAgnete M. HafskjoldRufsetufsaSilje-Vera Wiik ValeEvaDemeterHeidi LTone Maria JonassenEster SGodemineInger-LisealpakkaBookiacMalinn HjortlandIngunn SAstrid SæverhagenTanteMamieTonjeNorahcathyHilde Merete GjessingAstrid Terese Bjorland Skjeggerud