Viser 1 til 4 av 4 omtaler

Ni gårder, ni svært ulike historier om hvordan de ble til ødegårder med gjengrodde tun og hus til nedfalls. Og fokuset er ikke på landbrukspolitikken, men de spesifikke årsakene til at sistemann som drev den enkelte gården ikke fikk noen etterfølger. Boka sier likevel mye om levekårsutviklingen på landsbygda, enten det dreier seg om småbruk eller storgårder. Forfatteren er en god forteller, som i tillegg til den historiske og bygningsmessige dokumentasjonen, også bruker anekdoter og ikke minst minnearv fra nålevende etterkommere for å gi liv til teksten. Fotografiene til Pål Hermansen underbygger historien. Om kort tid vil det meste være borte.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

En utrolig vakker og trist bok om forfall, historier om menneskers liv, fortalt gjennom det de forlot. Se den!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

God bok, interessante historier med god bredde!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Øystein Morten og Pål Hermansen oppsøker stedene der ingen kunne bu lenger. Forfatteren skriver om gårdenes historie, folkene som bodde der og hvorfor gårdene ble nedlagt. Hver av de ni stedene forteller en bit av norgeshistorien. Okkupasjonen av Finnmark. Embetsmannstaten på 1800-tallet. Troen på nyrydding av jordbruksland (tenk Hamsuns roman Markens grøde ) ved inngangen til 1900-tallet. Industrialiseringen etter krigen og forurensningen den førte med seg.

Til tross for temaet er Norske ødegårder fri for sentimentalitet og klissen nostalgi. Øystein Morten går til skriftlige kilder om hver gård, han drar dit og ser, og ikke minst snakker han med de siste menneskene som bodde der. Historiene deres, om et evig slit og kamp mot elementene, gnikker vekk alle nasjonalromantiske myter du måtte ha med deg inn i lesningen. Morten er heller ingen ivrig forkjemper for å bevare alle disse eiendommene, mange av dem praktfulle, som står til nedfalls.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

IdaHeidiIda CharlotteCtinaJulie StensethkriraHeidi BLailaingar hAnniken RøilStian DalbergMarte OnarheimReadninggirl20Morten BolstadTor Arne DahlBjørg Marit TinholtAndreas BokleserEngelinBjarne AashaugGitte FurusethLinn HaugThomas KlakeggAtmanSverreIngunn SHarald KTonje-Elisabeth StørkersenHilde H  HelsethEli HagelundAstrid Terese Bjorland SkjeggerudEli SeimTanteMamieToveKarin BergLisbeth Kingsrud KvistenBritt ÅseTorill Elisabeth RevheimRufsetufsaKathrineAjiniakra