Viser 1 til 3 av 3 omtaler

Kirkenes hadde over 1000 flyalarmer og over 300 bombeangrep ila krigen - nestverste utsatte by i Europa etter La Valetta på Malta. Sør-Varanger kommune hadde over 70 000 tyske soldater innom ila to år, dvs ti tyske soldater pr norske innbygger. Storpolitikk og motstandskamp jobbet ikke like mye for befolkningen i Troms og Finnmark, ei heller skjønte soldater sørfra - da de omsider kom - hva som særpreget livet der nord og at alt ikke var like svart-hvitt som kanskje i sør. Å snakke om disse årene, disse opplevelsene, disse forferdelige reisene sørover, tap av alt hjemme, tap og savn av familie ble det lite tradisjon for - det var bare å sette igang med gjenoppbygging da de kom hjem. Den brente jords taktikk var ment som terror og slik ble det opplevd. Det var i den landsdelen de største krigshandlingene mot sivilbefolkningen skjedde under 2.verdenskrig i Norge, men krigshistorien skrives også av makten. Tiden etter krigen var viet forsoning og gjenoppbygging - å rive opp i gamle sår eller å få rettet opp urett, var ganske så vanskelig. Nettopp derfor er det viktig med en slik bok som akkurat rekker tidsvitnene før disse viktige fortellingene forsvinner for alltid.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Her er min omtale av De kom til oss. Linken fører til min bokblogg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Boka forteller om tvangsevakueringa av befolkningen fra Finnmark og Nord-Troms høsten 1944 og til freden kom i mai 1945. De forferdelige lidelsene menneskene måtte gjennomgå, se hjemmene sine bli brent ned, forlate husdyrene sine som kunne bli avlivet på grusom måte av enkelte tyskerne. Mange stakk av og gjemte seg i gammer og huler. Uvissheten om hva som skjedde må ha vært grusom.
Selv om jeg selv har familie som måtte tvangsevakuere, var krigen ikke noe som ble snakket om da freden kom, hva de opplevde skulle helst glemmes. Nå er de fleste døde og tatt hendelsene med seg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Eivind  VaksvikBritt ElinEgil StangelandAlice NordliPer Åge SerigstadsiljehusmorLene Nordahlingar hTone Maria JonassenSigrid Blytt TøsdalLars Johann MiljeAnita NessBeathe SolbergDemeterBerit RKirsten LundAnn ChristinSynnøve H HoelCamillaMarit AamdallittymseIngebjørgDaffy EnglundFiolIngeborg GElisabeth SveeLilleviHeidiEirin EftevandKjell PHarald KAnette SFlettietteMonica CarlsenMads Leonard HolvikPiippokattaMarenMarianne AugustaritaolineIngvild S