Fru Muus' klage er den første boken jeg har lest av Bodil Stenseth (f. 1955, historiker og forfatter), og det blir ikke den siste. Denne boken er god! Den forteller om norske utvandrere til Amerika rundt midten av 1800-tallet og utover. Hun beskriver samfunnsliv og politikk i Norge som var en pådriver for utvandringen, og om hvordan nordmenn fant hverandre i Midtvesten og bygde opp norske kolonier. Muligheten for frikirker fantes ikke i Norge, men i Amerika var det trosfrihet, demokratiske rettigheter også for småfolk, og spirende feminisme.
Hit reiste tusenvis av nordmenn for å starte et nytt liv, og et naturlig samlingspunkt var kirkene. Prestene kom fra Norge, og i 1853 ble kirkene samlet i en synode. Synoden ble raskt det største norsk-amerikanske kirkesamfunnet og en betydelig maktfaktor. Luther College og St. Olaf College ble bygget etter engasjement fra synoden.
En av de sterkeste drivkreftene bak St. Olaf College var Herr Muus. Ekteskapsskandalen mellom Herr og Fru Muus er litt av en historie. Bodil Stenseth bygger boken på tilgjengelige kilder som aviser, rettsdokumenter, brev, møtereferater m.m., og dette er en historie som rystet det norske Amerika og Norge den gangen, men som også nå gjør inntrykk. Bodil Stenseth viser hvordan ulike politiske og kristne kretser støttet Herr Muus eller Fru Muus. Kampen (da som nå) delte seg mellom konservative og liberale. Nå gleder jeg meg til flere bøker av Bodil Stenseth.
Den beste boken jeg har lest i 2019. Kunne ikke gi meg før siste side 310 av avsluttet. For en sann historie. En historie som viser at det i deler av det kristne miljøet fra Norge var stor motstand mot å bli amerikanisert. Nyttig lærdom nå man tenker på innvandringsdebatten som raser i Norge i dag. Boken bør inn i historiefaget.