Viser 1 til 2 av 2 omtaler

Ung må verden ennu være. Nordahl Grieg.

Man behøver verken være ungdom eller kringsatt av fiender for å ha stort utbytte av denne boka som kom ut i 1938.
Hvis vi går inn i vår tid, ser vi at Putin rensker opp og anekterer Krim, Catalanske lovlig valgte politikere sier verden må følge med for å se hva som skjer med de i rettsprosessen i Madrid, en jødisk synagoge og kirkegård har nylig blitt vandalisert i Strasbourg, og det som skjer i Ungarn er veldig urovekkende; så denne boka er dessverre dagsaktuell den dag i dag.
Boka følger intellektuelle bla i Moskva under Stalin og Moskvaprosessen, og følger tett på frivillige under borgerkrigen i Spania. Med et ganske spennede karaktervalg diskuterer de og følger frykten og konsekvensen av totalitære regimer, la det være seg høyre- eller venstreorienterte.
Den kan til tider være litt omstendelig, og jeg måtte Google litt for å tette noen hull i mine historiekunnskaper her og der, men det liker jeg godt å gjøre.
Totalt sett ei veldig god bok.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ung må verden ennu være er en roman av Nordahl Grieg og utgitt første gang i 1938. Boka handler i første rekke om moskvaprosessene og den spanske borgerkrigen. Det er en god hjelp, kanskje en forutsetning, å kjenne noe til den historiske kontekst romanen er skrevet i.
Den første delen av boka handler om forholdene i Moskva under stalintiden og moskvaprosessene. Dette blir fortalt gjennom en engelsk historiker og hans venner som er vestlige journalister og deres russiske venninner. Her er det lange politiske diskusjoner om kommunismen og forholdene i landet. Og disse diskusjonene kan til tider bli langdryge og kjedelige.
Videre utover i boka flytter fokuset seg til Spania og den spanske borgerkrigen sett fra utenlandske frivillige som har vervet seg på sosialistenes side. Her kommer krigens grusomheter sterkt fram med håpløsheten og motivasjonen.
Innimellom dette kommer forhold til ekteskap, utroskap og løse sexforbindelser sterkt fram. Jeg er noe overrasket over hvor klart dette kommer fram og undres noe over hvordan dette slapp gjennom kritikernes øyne. Jeg har ikke kommet over noen anmeldelser av boka da den kom ut, og skulle gjerne ha likt å se noen.
Boka kan til tider virke noe kjedelig, men den tar seg hele tiden opp igjen og til tider er spenningen stor. Ut fra mine kunnskaper om språk og stil, vil jeg påstå at dette er stor diktning med et kunstnerisk og levende språk. Det er litt vanskelig å gi et terningskast til denne boka, men jeg prøver meg på en femmer
Nordahl Grieg var en forfatter på ytterste venstre side i det politiske landskapet, en erklært kommunist. Han har et mangeslungent forfatterskap bak seg: romaner, skuespill og diktsamlinger. Godt kjent er hans dikt om 17. mai 1940: "I dag står flaggstengene nakne blandt Eidsvolls grønnende trær." Han meldte seg som frivillig til innsats for Norge/ England under andre verdenskrig og ble skutt ned under et bombetokt over Berlin.
For ca seks år siden var det en diskusjon om denne boka her på bokelskere.
Det er mye god litteratur i eldre bøker også, og ofte kan de ha noe å si oss i dag.
Finn fram boka - les den!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Eivind  VaksvikJulie StensethAstrid Terese Bjorland SkjeggerudAnne-Stine Ruud HusevågEgil StangelandHarald KRune U. FurbergPrunellaToveGodemineG LTone Maria JonassenAvaVibekeKirsten LundMorten MüllerPer LundBookiacSynnøve H HoelSolDolly DuckPiippokattaAkima MontgomeryMonica CarlsenLilleviHarald AndersenCecilie69Sigrid NygaardRonnySigmundJoannLinnMonica  SkybakmoenMorten JensenLailaHelen SkogTrude JensenSolveigReidun SvensliIngunn S