Viser 1 til 1 av 1 omtaler

Fengselsystemet i USA rammer minoritetene hardt.

The New Jim Crow er opprørende lesning. Mange har nok fått med seg at USA har en større fengselsbefolkning enn noe annet vestlig land. Man skulle tro at det hadde å gjøre med at amerikanerne begår flere forbrytelser enn andre nasjonaliteter, men Michelle Alexander dokumenterer at dette neppe kan være den riktige forklaringen. Den viktigste grunnen ifølge forfatteren er «Kampen mot narkotika» som har pågått siden president Ronald Reagan innledet den midt på 1980-tallet.
Forfølgelsen av brukere og selgere av alle former for narkotika har ført til en eksplosjon av antallet straffedømte og har spesielt rammet den svarte befolkningen, afrikansk-amerikanere og folk av latin-amerikansk bakgrunn. Det er denne veldige skjevheten i straffeforfølgelsen som er hovedtema i denne boka. Én ting er de lange fengselsstraffene sammenliknet med andre land, men også de andre konsekvensene av amerikanske straffedommer som antakelig er ukjent for de fleste - også i USA. Det gjelder tap av bolig, bil og andre verdier. Det gjelder tap av sosiale og politiske rettigheter, og sterke begrensninger på muligheter til å utøve et meningsfullt og rimelig betalt yrke. I mange tilfeller vil en narkotikadom i USA være en livstidsstraff som særlig rammer svarte menn.
For Michelle Alexander er det amerikanske rettssystemet en videreføring av raseskillepolitikken som ble ført i de hundre årene etter borgerkrigen fram til Martin Luther Kings viktige innsats for borgerrettigheter på 1960-tallet. Alt i alt er boka en kraftig anklage mot den nye rasemessige urettferdigheten som preger USAs forhold til sin egen svarte befolkning. Det er likevel et håp i at for eksempel New Yorks nåværende borgermester, DeBlasio, har fått satt en stopper for politiets vilkårlige ransakinger av folk på gata, som i praksis bare har omfattet svarte. I så måte har denne boka alt begynt å gjøre sin innflytelse gjeldende.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundHarald KLene AndresenEvaSynnøve H HoelTonjeRisRosOgKlagingPiippokattaJohn LarsenTheaAnn ChristinRandiAgretemorTone HJulie StensethGrete AastorpGladleserDaffy EnglundReadninggirl30MarianneNAvasomniferumBjørn SturødHanne Kvernmo RyeAnne Berit GrønbechHilde Merete GjessingWenche VargasJarmo LarsenKaramasov11MaikenFlyvebladTine SundalLesevimsaNorahIvar SandLeseaaseFindusEllen E. MartolIngrid HilmerTrude Jensen