Viser 1 til 4 av 4 omtaler

En god korreksjon til skolepensum om krigen

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Fred i 1945? Ikke i følge denne boka som tar for seg de brutale ettervirkningene av 2. verdenskrig. Lowe tar for seg alt fra rettsoppgjøret i Norge sammen med etnisk rensning av millioner i Polen og Tsjekkoslovakia, til borgerkriger med titusener av ofre i Hellas og Jugoslavia. For meg som er vokst med et gladbilde av frigjøringen, er dette intenst ubehagelig lesning, selv om Lowe faktisk anstrenger seg litt for å si at perioden 1945-50 også hadde lysere sider. En illustrasjon som viser en rumensk kommunistleder agitere under et portrett av kong Mikael viser den grunnleggende kynismen som preget denne tiden

Kaoset som oppstod etter 2. verdenskrig var nok enda verre enn det vi nå har opplevd etter krigene i Irak og Afghanistan. Overraskende nok virker det som om Lowe er skeptisk til nytteverdien av sin egen historikergjerning. Kanskje den bare genererer nytt hat?

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Fabelaktig skildring/dokumentasjon av historien i etterkant av andre verdenskrig. Troverdig, tankevekkende, rystende! Jeg har lest mange historiske verk om selve krigen, men aldri før fått skikkelig innsikt i kontinentets tilstand ved krigens slutt og de lange etterdønningene videre. Keith Lowe formidler denne kunnskapen på formidabel måte - og klarer samtidig å gjøre boka flytende og lettlest...! Anbefales på det sterkeste til historiefrelste!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Denne klarte jeg til slutt ikke å gå forbi flere ganger. Har bare lest de første kapitlene, men det er sterke og interessante historier som fortelles her. Lowe tar for seg hva som skjedde i Europa i kjølvannet av krigen. Hva skjedde egentlig da freden kom? Mens jeg leser, skjønner jeg hvor lett Norge slapp unna sammenlignet med store deler av Europa, særlig i øst. Beskrivelsene av hvordan landet ble lagt øde - hvordan byer ble systematisk jevnet med jorda, mennesker fordrevet eller drept - er så levende at det ikke føles som historie i det hele tatt, det føles som om du står midt oppe i det. Lowe har så vidt jeg skjønner tatt for seg utallige kilder, og historien fortelles gjennom små glimt av enkeltmenneskers skjebner. For eksempel elleveåringen som ble plassert bort til en kristen familie og unngikk å bli sendt til konsentrasjonsleirene som resten av sin jødiske familie.....hun trodde fullt og fast at hun var den siste jøde i verden. Alle andre ble jo borte. Andre forteller om hvordan de kom til store byer der det bare var kvinner og barn og gamle menn - alle unge menn var borte. Drept i krigen, krigsfanger, soldater langt vekk.

Her kan du lese Independents anmeldelse av boka.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

TheaBenedicteBeathe SolbergIreneleserStig TKirsten LundNina J.B.PiippokattaGrete AastorpTone HHeidiRandiTor-Arne JensenHeidi HoltanMorten JensenVibekeAud Merete RambølRoger MartinsenAmanda AHanne Kvernmo RyeSynnøve H HoelEllen E. MartolAnne-Stine Ruud HusevågtuhamreMads Leonard HolvikHilde Merete GjessingHarald KLailaReadninggirl30TanteMamieReidun Anette AugustinChristoffer SmedaasBirkaLeseberta_23Aud- HelenTorill RevheimBenedikteChristin SillibakkenTrude JensenLars Johann Milje