En fantastisk fortelling om at man ikke trenger å gjøre seg selv til et offer selv om livet farer hardt med en. Sterkt og autentisk skildring av hvordan det kan være, og er, å leve i amerikas "hill billy land."
Mang slags kjærlighet - Publisert i Altaposten 14. juni 2012
Å skrive nytt om kjærlighet, om egoistiske foreldre og om overgrep i familien kan ikke være enkelt, men amerikanske Bonnie Jo Campell beviser med denne debutromanen at hun mestrer oppgaven.
Margo Cane er en vakker 16 år gammel jente som bor sammen med sin far ved elva. Margo elsker livet ved elva, og hun var alltid med bestefaren i elvebåten hans. Da han døde var det Margo som fikk båten, noe de andre slektningen ikke var videre begeistret for.
Et år før vi blir kjent med Margo blir hun voldtatt av en onkel. Dette ble observert av en annen slektning, som får det til å virke som om hun hadde sett et vanlig samleie. Det blir konfrontasjoner, det blir krangling og det blir skyting. Margo blir nødt til å klare seg alene, og hun tar båten og reiser oppover elva. Hun har en plan om å klare seg selv og bo i forlatte hytter langs elva. Men livet ved elva er ikke bare vakker natur, flotte fugler og stillhet. Det er også andre som er på flukt, og flere av disse blir Margo kjent med, både frivillig og ufrivillig. Mer enn en gang hadde jeg lyst til å rope at hun måtte komme seg vekk. At hun måtte dra og aldri se seg tilbake.
Selv om Margo opplever overgrep, både før og etter at hun reiser langs elva, er hun ikke noe offer. Hun kjenner behovet for hevn og hun gjennomfører hevnen, men hun tar for seg av sex og bruker mannekroppen for å hente kjærlighet, varme og trøst. Helt bevisst gjør hun dette, og det finnes ikke en tøddel sentimentalitet i det hun gjør. Bare en slags erkjennelse av at dette er hennes behov og at én mann kan reparere noe en annen har ødelagt.
Romanen er fylt med vakre naturbeskrivelser, og teksten hyller det enkle livet, uten at valgene hennes blir romantisert. Margo fryser, hun sulter og hun stinker. Men hun er fri, hun bestemmer selv over hverdagen sin og det er ikke mye hun trenger.
Slutten er direkte vakker, og dette er en bok jeg vil huske lenge.
Washington Post kåret En elv en gang til en av de fem beste romanene i USA i 2011.
En utrolig flott og sterk oppvekstroman. Vi møter Margo, en sky, men skyteglad tenåring som på grunn av grufulle omstendigheter blir overlatt til seg selv. Hun må klare seg på det naturen gir - og hun må lære å vite hvem hun kan stole på. Hun er virkelig ute på livets elv - og hun finner sin havn.
Forfatteren fant en spennende hovedperson med trang til frihet. Det skjer selvfølgelig noe som får dramatiske konsekvenser for handlingen, men alt foregår på et relativt lite geografisk område i Michigan, USA. Man kan selvfølgelig diskutere Amerikas våpenlover i forbindelse med denne boka, men vi følger dette sårbare barnet fram til voksen alder, 18-19 år. Denne boka bør være midt i blinken for alle som har en drøm om å leve i villmarka, eller litt på avstand fra andre mennesker. Men det er å håpe at man ikke behøver å drepe for å få det til.
En elv en gang av Bonnie Jo Campell- Sterk historie om ung forlatt jente
En elv en gang er debutromanen til amerikanske Bonnie Jo Campell. Hun har skrevet tre novellesamlinger tidligere. Boka dedikerer hun til alle barn som er oppfostret av ulver.
Boka handler om unge Margo, som 16 år gammel mister sin far som blir skutt.
Hun har levd sammen med sin far ved Stark-elva i Michigan siden moren forlot dem for noen år tilbake. Margo ble voldtatt av onkel Cal Murray som bor på den andre siden av elva. Det forandret alt i Margos liv, og var en årsak til at faren ble drept.
Margo har ingen steder å bo da faren blir drept. Hun vil ikke gå på skolen og streifer langs elva i båten sin hvor hun treffer forskjellige menn som blir en viktig del av hennes liv. Hennes mål er å treffe moren igjen, men moren skriver i brev at det passer dårlig. Margo venter på den dagen da det skal passe.
Margo er en dyktig skytter og har en stor overlevelsesevne og kan beskytte seg selv. Hun lever av det naturen kan gi henne, og noen ganger får hun mat av de hun treffer.
Margos evne til kjærlighet er ikke skadet, men hun gjør valg som fører til at hun ikke lenger er en som er forbundet med andre mennesker. (side 252) Likevel treffer hun menn hun blir glad i, men som også forsvinner fra henne gang på gang.
Det er en sterk historie Campell serverer oss. Historien om Margo er så annerledes enn det vi er vant til her hjemme. Kunne en 16-år gammel jente levd alene, streifet i en båt, eller bodd i en hytte i skogen uten å bli plukket opp av barnevern eller andre etater i flere år her hjemme? Sannsynligvis ikke..
Det er en brutal historie på mange måter. Brutal og samtidig naturnær og varm. Forfatteren maler pent med fine naturskildringer, til tider svært vakkert. Hun bruker et nøkternt språk når det gjelder de brutale hendelsene som overgrep og drap er.
Dette var ikke en bok jeg slukte fort. Jeg brukte en del tid på den. Den er ikke tunglest, men den var ingen pageturner heller. Kanskje fordi handlingen som smyger seg avgårde inneholder så mange sterke scener og historier.
Takk til forlaget for leseeksemplaret.
Forlaget skriver at romanen ble kåret av Washington Post til en av de fem beste romanene i USA i 2011!
Bonnie Jo Campell: En elv en gang, 402 s
Vigmostad & Bjørke 2012
http://artemisiasverden.blogspot.no/2012/09/en-elv-en-gang-av-bonnie-jo-campell.html#more