En bok alle burde lese. For meg har «brukerperspektivet» fått en helt ny betydning.
En ekstremt viktig og fengslende selvbiografi som skisserer forfatterens personlige beretninger med diagnosen schizofreni. Lauveng tar leseren med inn i en verden av stemmer og hallusinasjoner, og viser hvordan dette kan ha sin egen logikk og mening. Soleklart en av mine favoritt bøker, både på grunn av bokens lettleste natur og gode formidling, samt dens evne til å utfordre de stereotypier mange har om psykoselidelser.
I denne boken blir du tatt med inn i hodet og tankene til Arnhild. Jeg syns hun formidler det indre kaoset på en god måte, med god, mener jeg at det til en viss grad er mulig å forstå sykdommen og dens kompleksitet uten å ha erfart den.
Det som festet seg best etter å ha lest historien hennes, er hvor vanskelig det er å få riktig hjelp. Dette gjelder nok ikke bare denne diagnosen. Det er opprørende å høre om at hun ikke blir sett som seg, men blir møtt med fordommer og stigmatiseringen knyttet til diagnosen, som så åpenbart ikke er lik hos alle.
Det gjorde særlig inntrykk at hun faktisk måtte bruke diagnosen for å få det som hun ønsket. Hun fikk for eksempel ikke dusje bare fordi hun følte behov for det, men om «kapteinen» befalte det, var det ok.
Det som gjør at boken ikke bare blir sørgelig, er at Arnhild er sterk og klok og hun vet hva hun trenger, hun gir aldri opp, og hun finner de rette som kan hjelpe henne når hun ikke evner å hjelpe seg selv helt og holdent. Hun klarer det utrolige fordi noen er der og ser henne, tror på henne og løfter henne.
Dette er en gripende og svært personlig beretning.
Denne boken starter med å fortelle om hvordan forfatteren gradvis utviklet schizofreni. Dette var veldig interessant. Boken både roser og kritiserer helseapparatet, og da forfatteren i tillegg til selv å ha vært pasient, nå også er psykolog, har hun nok godt grunnlag for sine utsagn. Mot slutten blir det, for min del, litt vel mye tanker om hvordan gi best mulig behandling for psykisk sykdom. Sikkert veldig interessant for personell i yrket, men for min del kunne jeg gjerne lest mer om hvordan hun opplevde sykdommen, og hverdagen før, under og etter denne.
Denne boka gir et svært interessant innblikk i livet til en person med en tung psykisk lidelse. Forfatteren har selv vært diagnostisert med schizofreni og vet mer enn de fleste om hvordan livet kan være på en lukket institusjon. Det er dette hun forteller om i denne boka.
Dette var en utrolig gripende og sterk bok som kan gi et lite innblikk i hvordan det oppleves å leve med en sykdom som preger livet i så stor grad. Denne boken gir en viktig stemme til pasienter, en bok med ettertanke til de som arbeider i systemet og gir en bredere forståelse av noe, som for mange, er helt ukjent. Noe tung tidvis, da den er skrevet relativt faglig. En god leseropplevelse som jeg anbefaler videre!
Bra tittel på boka :) veldig lærerik og innsiktsfull. Fint å komme under huden på en med en så alvorlig sinnslidelse som schizofreni. Bra fortalt, og fint å lese om ei som hadde så sterke symtomer i så mange år, og klarte å bli helt frisk. Anbefales.
Utifrån min egen erfarenhet från psykiatrin såsom patient och anhörig blev jag både arg, upprörd och glad när jag läste den här boken. Arg på idiotiska felbehandlingar, upprörd över dpligt bemötande från poliser och vårdpersonal och glad för de exempel på bra bemötande som hon gav. En bok som många skulle behöva läsa och ta till sig. Jag gjorde det med glädje!