Viser 1 til 1 av 1 omtaler

Forfatteren med de mange maskene

Boka er ingen biografi, men har, som Tone Selboe sier i forordet,
...som mål å vise hvorfor Karen Blixen er en viktig forfatter som fortjener å bli lest. Det betyr ikke at jeg ønsker å underkjenne all interesse for personen Karen Blixen; også jeg er fenget av hennes atypiske liv og fargerike personlighet, og ikke minst, hennes sterke vilje til å ta ansvar for eget livsløp. Men i stedet for å la biografien stå som forklaringsmodell for diktningen, har jeg etter beste evne forsøkt å la de to historiene - den biografiske historien og diktningens historie - løpe som to parallelle linjer, nært forbundet og i dialog med hverandre, men aldri helt sammenfallende.

Med et enkelt språk som flyter lett, synes jeg Selboe har lykkes godt med å gi en innføring i Blixens forfatterskap på en måte som gir noe ekstra til de delene jeg er kjent med fra før, og som gir lyst til å lese mer av henne. Dette var en dame som i høy grad bidro til å skape mystikk omkring seg selv med de ulike maskene hun ønsket å vise for verden, med sine mange forfatternavn og det ofte tvetydige i hennes fortellinger. Ikke paa dit Ansigt, men paa din Maske vil jeg kende dig er er sitat fra samlingen "Syv fantastiske fortellinger", og dette mener Selboe kan stå som et motto for Blixens liv og forfatterskap. Det fortelles at Blixen så på seg selv som en slags Scheherazade som ville holde sine tilhørere i ånde med sine fortellinger.

På slutten av boka beskrives Blixens besøk i USA i 1959. Hun var blitt invitert over for å bidra i en filmserie for The Ford Foundation om "verdens største nålevende forfattere". Hun ble også æresgjest og holdt festforedraget på Det amerikanske akademis årsfest.

Under oppholdet ble hun av Carson McCullers invitert til en lunsj hvor også Marliyn Monroe, etter Blixens ønske, var invitert. Det er fra denne lunsjen det kjente bildet under er tatt. Blixen er her tydelig preget av sykdom og døde knappe tre år etter.

Som sagt, boka gir en grei oversikt over og innføring i forfatterskapet, og den kan anbefales for den som er interessert i "Heksens" forfatterskap. (Blixen kalte ofte seg selv for Heksen.)

Arthur Miller, Marilyn Monroe, Carson McCullers og Karen Blixen

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Akima MontgomeryRoger MartinsenMarteAmanda ABerit B LieKirsten LundStig TMads Leonard HolvikHarald KKine Selbekk OttersenMcHempettIngunn SLailaVioleta JakobsenAndreas BokleserPi_MesonBenteReadninggirl30Berit RTine SundalBritt ElinAnne-Stine Ruud HusevågRisRosOgKlagingHanne Kvernmo RyeEgil StangelandReidun SvensliCathrine PedersenBjørn SturødTanteMamieAnn ChristinalpakkaAnneWangAlice NordliLilleviMathiasPiippokattaJoannAnne Berit GrønbechFarfalleMarianne M