Karen Blixen

av (forfatter).

Gyldendal 2001 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.00 (3 terningkast.)

22 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Boken har i første rekke som mål å vise hvorfor Karen Blixen er en viktig forfatter. Forfatteren belyser både kjente og ukjente sider ved Blixens forfatterskap og samfunnsengasjement, og viser mangfoldet som kjennetegner Blixens kunst og liv. Med litteraturliste og verk- og personregister.

Omtale fra forlaget

«... et av de fineste bidragene til Gyldendals Ariadne-serie.»Mari Lending, Aftenposten «Vi lesere kan bare takke Selboe for at hun nok en gang har delt sine velformulerte refleksjoner om Blixen med oss.» Mariann Aalmo Fredin, Dagbladet

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2001

Format Heftet

ISBN13 9788205277977

EAN 9788205277977

Serie Ariadne pocket

Omtalt person Karen Blixen

Språk Bokmål

Sider 119

Utgave 2

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 1 1 1 0 0

Bokomtaler

Forfatteren med de mange maskene

Boka er ingen biografi, men har, som Tone Selboe sier i forordet,
...som mål å vise hvorfor Karen Blixen er en viktig forfatter som fortjener å bli lest. Det betyr ikke at jeg ønsker å underkjenne all interesse for personen Karen Blixen; også jeg er fenget av hennes atypiske liv og fargerike personlighet, og ikke minst, hennes sterke vilje til å ta ansvar for eget livsløp. Men i stedet for å la biografien stå som forklaringsmodell for diktningen, har jeg etter beste evne forsøkt å la de to historiene - den biografiske historien og diktningens historie - løpe som to parallelle linjer, nært forbundet og i dialog med hverandre, men aldri helt sammenfallende.

Med et enkelt språk som flyter lett, synes jeg Selboe har lykkes godt med å gi en innføring i Blixens forfatterskap på en måte som gir noe ekstra til de delene jeg er kjent med fra før, og som gir lyst til å lese mer av henne. Dette var en dame som i høy grad bidro til å skape mystikk omkring seg selv med de ulike maskene hun ønsket å vise for verden, med sine mange forfatternavn og det ofte tvetydige i hennes fortellinger. Ikke paa dit Ansigt, men paa din Maske vil jeg kende dig er er sitat fra samlingen "Syv fantastiske fortellinger", og dette mener Selboe kan stå som et motto for Blixens liv og forfatterskap. Det fortelles at Blixen så på seg selv som en slags Scheherazade som ville holde sine tilhørere i ånde med sine fortellinger.

På slutten av boka beskrives Blixens besøk i USA i 1959. Hun var blitt invitert over for å bidra i en filmserie for The Ford Foundation om "verdens største nålevende forfattere". Hun ble også æresgjest og holdt festforedraget på Det amerikanske akademis årsfest.

Under oppholdet ble hun av Carson McCullers invitert til en lunsj hvor også Marliyn Monroe, etter Blixens ønske, var invitert. Det er fra denne lunsjen det kjente bildet under er tatt. Blixen er her tydelig preget av sykdom og døde knappe tre år etter.

Som sagt, boka gir en grei oversikt over og innføring i forfatterskapet, og den kan anbefales for den som er interessert i "Heksens" forfatterskap. (Blixen kalte ofte seg selv for Heksen.)

Arthur Miller, Marilyn Monroe, Carson McCullers og Karen Blixen

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Vintereventyr" av Karen Blixen
 • "Virginia Woolf" av Bjørg Vindsetmo
 • "Estetikk - en innføring" av Kjersti Bale
 • "Nordlands trompet" av Petter Dass
 • "Cora Sandel - en biografi" av Janneken Øverland
 • "Rigobertos notatbøker" av Mario Vargas Llosa
 • "Karjolsteinen - roman" av Sigbjørn Hølmebakk
 • "Multelandet" av Sara Lidman
 • "Norsk etymologisk ordbok - tematisk ordnet" av Yann de Caprona
 • "Natt og dag - 22 noveller" av Johan Borgen
 • "Stjernetasten" av Benoîte Groult
 • "Skjøgens bok - roman" av Bergljot Hobæk Haff
Alle bokanbefalinger for dette verket