Tekst som har fått en stjerne av Catherine Ekrem:

Viser 1 til 3 av 3:

Ja, den er så herlig! Denne anbefaler jeg forresten også sterkt å høre på lydbok (på engelsk) - den leses opp av Stephen Fry, og han gjør en utrolig bra jobb! :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg tenkte: hvordan kunne menneskene i eldre tider unngå å innse hvor absurd deres litteratur og poesi var. Det skjønnlitterære ordets enorme, storslagne kraft ble sløst bort fullstendig fånyttes. Det er rett og slett latterlig: enhver skrev om det som falt ham inn. Noe som er like latterlig og absurd som at havet i en fjern fortid hamret toskete mot kysten døgnet rundt, slik at de cillioner kilogrammetere av kraft som bølgene inneholdt bare gikk med til å varme opp forelskede pars følelser. Vi har lært oss å utvinne elektrisitet av bølgenes forelskede hvisken, villdyret som i vanvidd sprøytet skum omkring seg har vi temmet og forvandlet til et husdyr: og på samme måte ble det en gang så ville poetiske element temmet og brakt til lydighet. Nå er poesien ikke lenger en nattergals freidige fløytetoner: poesien står nå i statens tjeneste, poesien tjener nå et formål.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg skal ikke si hva jeg selv mener om boka her og nå, men gjengi hva min tippoldemor, prestefruen, skrev om den i et brev i 1862, syv-åtte år etter at den kom ut:

"Vi begynder at faa en Literatur, dette glæder mig, vel er det ikke meget udmærket, men dog noget. Fru Collet er en aandfuld Forfatterinde vel værd at læse om man endogsaa ikke stemmer overens med hendes Livsanskuelse og kan have meget at dadle paa den."

Se det, - god litteratur var det, - men angrepet på fornuftsekteskapet og hyllesten til kvinners kjærlighet og valgfrihet, den støttet hun tydeligvis ikke. Eller, hvis man skal være litt snillere, så kjente hun seg ikke igjen i fremstillingen ;-)

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

AnjaEmil ChristiansenBjørn SturødKristin_Thomas Røst StenerudChrissieJane Foss HaugenTanteMamieLene AndresenPia Lise SelnesDolly DuckLibraritas vHildBirkaLeseaaseNeraIngunn SGro Anita MyrvangLailaAmanda AMerethe SolstadRandiCathrine Marie HansenReadninggirl20ConnieEivind  VaksvikPirelliEllen E. MartolMonaBLHarald KElin FjellheimKjell PTralteSoffa86Grete AmundsenLasse SteinnesEllen Lindheim SlettevoldHeidi LTorill Elisabeth RevheimTherese Holm