Solkongen

historien om Ludvig 14.

av (forfatter) og Henrik Eriksen (oversetter).

Schibsted 2013 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.67 (15 terningkast.)

59 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Forfatteren forteller her om Ludvig 14., kalt solkongen. Vi får høre om hofflivet i Versailles på slutten av 1600-tallet og hans 72 år som regent.

Omtale fra forlaget

Herman Lindqvist beretter på uforlignelig vis om Ludvig 14. og livet i Versailles på slutten av 1600-tallet og begynnelsen av 1700-tallet. Ludvig var bare fire år da han ble konge, og han regjerte i hele 72 år. Prakten og skjønnheten ved hoffet var større enn noen gang tidligere og etiketten var en oppvisning i kunst og kunstighet. Ludvig ville selv bli kalt Solkongen. Dette er en historisk periode som Herman Lindqvist elsker - og det merkes!
Enhver som begynner å lese i denne boken om Ludvig 14., vil bli revet med av historien om kongen som er blitt stående som selve begrepet på den fullkomne makt.

Bokdetaljer

Forlag Schibsted

Utgivelsesår 2013

Format Heftet

ISBN13 9788251681476

EAN 9788251681476

Omtalt tid 1700-tallet 1600-tallet

Omtalt sted Frankrike

Omtalt person Ludvik XIV

Språk Bokmål

Sider 350

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 11 2 0 0 1

Bokomtaler

Når man begir seg i veg med Herman Lindqvist sine produksjoner er det vel for mange slik at alt blir målt opp mot fulltrefferen hans "Napoleon", biografien om korsikaneren som ble Frankrikes keiser og reformator. De fleste vil vel mene at dette er H. Lindqvist` beste og mest vellykte bok. I boken om N. klarer han å fange inn den SKJEBNETUNGE perioden som typisk nok av alle, i alle standardverk, enkel og greit bare kalles for Napoleonsårene.

I Solkongen, omhandlende Frankrikes Ludvig 14. , går teppet nok engang opp for en fransk suveren som også var dypt involvert i fiendtligheter med sine naboland og som på samme tid også igangsatte svære rojale bygge-arbeider. At folket - det franske - var knuget og flere ganger hadde det forferdelig kan det nok ikke være tvil om.
Vi følger Solkongen gjennom flere livsfaser; fra viril og virkelysten ungdom til moden monark, der livsgjerningen hans midtveis i livet når senit med et ensemble av topp-rådgivere som han visste å utstyre seg med og på den måten medvirket at førerstillingen til Frankrike var udiskutabel.
Lindqvist berører i den forbindelse Frankrikes rolle som premissleverandør i det å sette tonen innenfor flere kunstdisipliner som: musikk, kjøkken, litteratur, bekledning osv.

Så blir det slik når vi kommer lenger og lenger ut i boken at vi ikke klarer å unngå å merke oss at i denne boken, - ulikt boken om Napoleon, at Lindqvist velger heller å ha fokus på livet ved Versailles; på relasjonene mellom kongen og flere av maitressene, på de dynastiske forviklinger, de små, de helt ørsmå mini-biografiene om forskjellige franske størrelser som var kongen nær og som siden skulle finne deres egne veier inn i de franske historie - og biografibøker.
Det blir dessverre for lite av de store linjer, og beklageligvis for mye av sidespor når forfatteren bringer inn allehånde bi-personligheter, - som kanskje hadde vært riktig hvis rammen av boken utelukkende hadde vært ment å skulle ta for seg livet ved Versailles.

Det er noe med tonen i Solkongen som ikke kommer på plass - målt og sammenlignet med boken om Napoleon. Som om Lindqvist denne gang ikke klarer å kryste ut alle dråper om den franske suveren fra 1600-tallet, mens det om Napoleon, tilsynelatende, ikke var en dråpe mer å hente. I hvert fall kunne man som leser ikke forvente mer. I Solkongen treffer han altså ikke blink føler jeg. Men bevares, mer kjent om Ludvig 14. har vi jo blitt. Flere ting er kommet frem som vi ikke visste, men tilfredsstillelsen med å ha kommet seg gjennom denne boken blir ikke det samme som når vi leste "avhandlingen" om N. Dessverre. Terningkast 3.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

59 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket

Lister som inneholder dette verket

Bøker som står på ønskelista og som jeg har lovet å ikke lese før jul.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Ære, lov og religion i Norge gjennom tusen år" av Arnved Nedkvitne
  • "Axel von Fersen - feltmarskalk og førsteelsker" av Herman Lindqvist
  • "Spartacus og slaveopprøret" av Barry Strauss
  • "Norsk idéhistorie. Bd. 1 - da boken kom til Norge" av Sverre Bagge
  • "Laokoon - historien til Giulio de' Medici" av Sissel Lange-Nielsen
  • "Christian IV - konge av Danmark og Norge" av Lars Roar Langslet
  • "Renessansens kvinner" av Elisabeth Aasen
  • "Norges kriger - fra Hafrsfjord til Afghanistan" av Per Erik Olsen
  • "På havets bunn - sjøkrig og skattejakt" av Alf R. Jacobsen
  • "Det evige forår - Bjørnstjerne Bjørnson 1899-1910" av Edvard Hoem
  • "Nordens Casablanca - nordmenn i Stockholm under krigen" av Alf Skjeseth
  • "Ulykkelige Arabia - verden etter Jemen" av Cecilie Hellestveit
Alle bokanbefalinger for dette verket