Sommeren 1840. Stenberg amtmannsgard ligger tilbaketrukket, omgitt av skog og en park i engelsk landskapsstil. Her lever søstrene Bolly, Nahyda og Amalia stille liv, preget av rutine og forutsigbarhet. Faren, eidsvollsmannen Lauritz Weidemann, er en mektig patriark - aktet og æret av alle. Amtmannens døtre er privilegerte, men lever under et strengt regime. Sommergjestene lar seg begeistre av lysthusene, filosofgangen og kjærlighetsstien. Man kan lett forledes til å tro at livet her er en eneste fête champêtre. Det hender også at fremmede finner veien til amtmannsgarden, slik det gjør den sommeren Amalia Weidemann er 22 år.
I Christiania svinger Camilla Wergeland seg i dansen og er ennå ikke blitt Camilla Collett. Også hun har hørt om Stenberg og de tre amtmannsdøtrene som lever der.
Forlag Solum Bokvennen
Utgivelsesår 2020
ISBN13 9788256021987
EAN 9788256021987
Genre Historisk litteratur Biografisk litteratur
Omtalt tid 1800-tallet
Omtalt sted Vestre Toten
Omtalt person Camilla Collett Bolly Weidemann Nahyda Weidemann Amalia Weidemann Lauritz Weidemann Stenberg gård (Toten)
I august 2017 opplevde jeg "lytteteater" på Stenberg museet langt inne i skogen ved Bøverbu. Det var "Stenbergmonologene" av Elin Tinholt. En spesiell og uforglemmelig opplevelse. Og så kom boken hennes om Stenberg-søstrene. Igjen ble jeg hensatt til idylliske Stenberg - en visuell leseropplevelse med lukter og lyd. En sterk historie om kvinner som har levd og som visstnok inspirerte Camilla Collett til å skrive "Amtmannens døtre". Elin har et poetisk, vakkert språk - en god leseropplevelse! Jeg anbefaler spesielt boken til de som er interessert i å lære om hvordan livet var i Norge i den nære fortid. Også kan man jo ta en tur til Stenberg, vandre langs de samme stiene og oppleve det miljøet som beskrives så godt i boken!
Anbefales for alle historieinteresserte! Lett å lese. Godt språk.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket24 bokelskere følger dette verket.