Ørneredet

av (forfatter).

Cappelen 1981 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.84 (43 terningkast.)

286 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Ørneredet kalles slottet som ligger svimlende høyt og utilgjengelig i de bayerske fjell. Det er Gestapos hovedkvarter. En britisk fange er nettopp ført dit opp, og tyskerne vet at han sitter inne med livsviktig kunnskap om de alliertes invasjonsplaner. Syv britiske fallskjermhoppere får i oppdrag å befri fangen.

Bokdetaljer

Forlag Cappelen

Utgivelsesår 1981

Format Innbundet

ISBN13 9788202094355

EAN 9788202094355

Serie MacLean, A. Romaner 1-22

Genre Thrillere

Omtalt tid 1939-1945

Språk Bokmål

Sider 223

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

11 18 10 4 0 0

Bokomtaler

Fra min bokprat om denne boka

Boka kom ut i 1967 og på norsk i 1968. MacLean var en produktiv mann, og dette er vel en av de mest kjente titlene. Originaltittelen “Where eagles dare” er fra en scene i Shakespeares skuespill Richard III: "The world is grown so bad, that wrens make prey where eagles dare not perch" (wren = gjerdesmett).

Boka begynner i et bombefly i snøstorm. Inni flyet er en liten gjeng menn, og det er ganske åpenbart at vi befinner oss i andre verdenskrig. Snart får vi vite hvorfor denne iskalde gjengen er i ferd med å hoppe ut i fallskjerm over vinterlige bayerske alper: Den amerikanske generalløytnant Carnaby er tatt til fange og ført til Schloss Adler, Ørneredet, Gestapos hovedkvarter i Bayern. Carnaby vet altfor mye om de alliertes operasjon Overlord, altså invasjonen i Normandie. Det er bokstavelig talt livsviktig at han ikke røper det han vet til tyskerne.

Gjengen fra flyet ledes av major John Smith, og oppdraget deres er å få Carnaby ut av det tungt bevoktede, nærmest uinntakelige slottet før tyskerne tyr til usiviliserte avhørsmetoder. Og det er i grunn hele handlingen! Underveis møter selvfølgelig våre menn en rekke hindringer, som de overvinner med kaldblodig mot, militær kunnskap og snartenkthet. Innimellom tar de seg tid til å beundre lokale skjønnheter og kaste vittige bemerkninger til hverandre.

Forræderi er et viktig element i denne boka. Man vet nesten fra starten av at det er folk i følget som ikke er til å stole på. Smith skjuler også ting for de andre i gruppa, og holder kortene svært tett til brystet. Det er både dobbeltspill og trippelspill på gang, og innsatsen er høy.
Major John Smith er en skikkelig helt! Snarrådig, smidig, sterk og smart. Kald og rolig, alltid med en plan i bakhånd. Og med det umiskjennelige britiske viddet. I tillegg er han en redelig mann, som ikke engang dreper en tysk elitesoldat om han kan unngå det.

I denne boka får du kvikk dialog, spenning og litt humor, og siden vi snakker om helter fra andre verdenskrig går det selvfølgelig bra til slutt på sitt vis. For en nåtidig leser kan språket virke litt gammelmodig, men jeg synes det har sin egen sjarm, og replikkvekslingene er virkelig godt skrevet. MacLean visste godt hva han drev med! Dere vet sikkert at denne boka ble filmet, med Richard Burton og Clint Eastwood i hovedrollene. Og MacLean skrev faktisk filmmanuset og boka samtidig, mer eller mindre på oppdrag. Filmen er litt mer actionpreget enn boka, men regnes som en klassiker.

Det er selvfølgelig mange modige menn her. De få kvinnene som er med er dyktige og tøffe, men det må til stadighet nevnes hvor vakre de er. Sånt må man vel nesten regne med i en slik bok.

Jeg har lest mye MacLean, men det begynner å bli veldig mange år siden, og dette var et artig gjensyn! Jeg husket bøkene hans som litt trege i starten men spennende etter hvert. Men her synes jeg handlingen fungerer godt fra første side; med en tilbakelent, vittig beskrivelse av flyturen til Tyskland. Så jeg vil absolutt anbefale dere å fornye bekjentskapet med Alistair MacLean!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Mestselgende litteratur i Norge på 1960-tallet. Alle sjangre.
Listen er løselig sortert etter salgstall (mestselgende først), men er ikke komplett.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Krimbøker nyttet til lesing i krimprosjekt!


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Perleporten" av Alistair MacLean
 • "Gisseltårnet" av Alistair MacLean
 • "S.O.S. Nordpolen" av Alistair MacLean
 • "Havheksen" av Alistair MacLean
 • "Oljesabotørene" av Alistair MacLean
 • "Dødstoget" av Alistair MacLean
 • "Presidentflyet kapret" av Alistair MacLean
 • "Fritt leide til Golden Gate" av Alistair MacLean
 • "Partisaner" av Alistair MacLean
 • "Styrke 10 fra Navarone" av Alistair MacLean
 • "Farvel, California" av Alistair MacLean
 • "Toget til Fort Humboldt" av Alistair MacLean
Alle bokanbefalinger for dette verket