Forlag Aschehoug
Utgivelsesår 1980
Format Heftet
ISBN13 9788203112096
EAN 9788203112096
Serie Norges kulturhistorie 1-8. Billigutgave (3)
Språk Bokmål
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Et bedrøvelig utseende har lenge fratatt meg lysten til å lese denne boka. Men utenom det fattigslige papiret og uskarpe illustrasjonene, gir teksten et godt bilde av hvordan kulturlivet og levekårene utviklet seg etter reformasjonen fram mot 1814. Carsten Hopstock er opptatt av hvordan interiører, husgeråd og klær utviklet seg. Dessuten har han har notert seg merkverdige matvaner og omgangsformer, slik de er beskrevet av utlendinger på norgesbesøk.
Hva med litteratur og kunst? Her framhever Kjell Heggelund at Danmark-Norge lå i en europeisk avkrok. Bare et lite skikt av byborgere utenom København fulgte og bidro til litteraturen og kulturlivet slik den utviklet seg i resten av verden. Men alt stod ikke stille. 1700-tallet var tydeligvis en gjennombruddstid for bøker, teater og mye annet.
Dette verket finnes i en langt bedre innbundet utgave med fargeillustrasjoner.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketEt skifte i en sørlandsby i 1834 viser et stort hjem med blant annet 60 dusin håndklær. Jo rikere man var, desto lettere var det å ha storvask sjelden – helst bare én eller to ganger i året.
Bøkene på denne lista dekker en periode i Vest-Europa på 300 år fra begynnelsen av 1500-tallet til slutten av 1700-tallet. Mye har preg av framveksten av individualisme, rasjonalisme og samfunnskritikk. Forfatterne jeg har lest i det siste driver gjøn med det meste, men pakker gjerne - av forsiktighetshensyn - satiren sin inn i fantasifulle utopier, en tidlig form for science fiction. Men her er også bøker som innvarsler et mer humant, tolerant syn på tilværelsen. Forfatterne på 1700-tallet legger gjerne vekt på betydningen av et fantasi- og følelelsliv som ikke lar seg innordne strenge rasjonalitetspåbud. Med andre ord begynnelsen på romantikken.
Nederst på lista finnes en rekke faktabøker som jeg synes har vært nyttige for å se forfatterne og deres bøker i sammenheng med tiden de er skrevet i. Her får du også forklaringen på at det er temmelig tynt med med nordiske forfattere på leselisten min. Holberg og Wessel kommer kanskje med ved et seinere høve. (Skrevet 14.7.2019, redigert 18.2.2023).