Omtale fra forlaget
Fra vi er ganske små møter vi tegn og tekster hvor vi enn vender oss: På skjermer og papir, på t-skorter, skilt og bruksgjenstander. Vi bruker tekster og medier når vi lærer og når vi jobber, når vi flørter, bygger vennskap og utvikler vår identitet. Denne boka handler om et mangfold av tekster, multimodale tekster, og om hvordan vi bruker dem til å skape mening. Enten vi skriver en oppgave på skolen eller poster bilder på Facebook, bruker vi en tekstkompetanse som er utviklet gjennom en lang rekke tekstmøter. Bokas mest grunnleggende spørsmål er hva som må til for å mestre disse møtene og hente kunnskap, opplevelser og erfaringer ut av tekster. Det er et viktig spørsmål for alle som leser og lærer, og for alle som selv skal undervise og formidle gjennom tekster. Boka er full av eksempler, både fra lærestoff og fra medier, og de teoretiske perspektivene utvikles i tett samspill med eksemplene. I første del av boken studerer vi blant annet hvordan samspillet av uttrykksformer som ord, bilder, farger og lyd virker inn på meningsskapingen. Andre del av boka tar for seg tekster som vi lærer av, og går konkret inn i ulike skolefag for å se på hvordan tekstene former og formidler kunnskap.
Forlag Portal
Utgivelsesår 2014
Format Innbundet
ISBN13 9788283140132
EAN 9788283140132
Språk Bokmål
Sider 245
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Dette er en noe under gjennomsnittet bok om multimodal tekskompetanse. Med uttrykket mener forfatterne hvordan man skaper mening - kunnskap og opplevelser - gjennom forskjellige tekster. Boken tar for seg flere forskjellige medier, alt fra vanlig boksjangertekst, læreboktekster, musikk, film, reklame med mer og viser hvordan dette kan brukes i en klassesetting som kan gi elevene muligheter til å lære og til kritisk refleksjon.
Dessverre blir boken ganske langtekkelig lesing og forfatterne bruker mye av tiden på å gjenfortelle hva de forskjellige modalene, tekstene og bildene forestiller, som om ikke leseren er i stand til å se det selv, men på den andre siden så kan det også få leseren til å reflektere noe, så det er ikke helt bortkastet, men jeg synes det blir litt i det kjedeligste laget. Boken er i tillegg vel akademisk og det kan virke som om Maagerø og Seip Tønnesen til tider skriver over hodet på lærerstudentene eller de andre leserne som de ønsker å nå med sitt multimodale budskap.
Noe av innholdet/tekstene kan være gjenkjennbart fra man selv gikk på barne- og ungdomsskole og man kan sikkert få noen nostalgiske øyeblikk, men presentasjonen av det multimodale klarte ikke helt fenge min interesse som student, men innimellom var det nok noe å plukke med seg og man blir noe mer bevisst når man møter på de forskjellige modalitetene i undervisningsammenheng på skolen. Boken havner ikke helt i vasken, men kunne vært noe mer engasjerende skrevet slik at mottakere som meg, kunne ha fått litt mer ut av den. Dette er tross alt en pensumbok for meg, så får vi se hvor mye den blir lagt vekt på med tanke på vårens eksamen.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket