Omtale fra forlaget
I boken Mentor - mentoring i teori og praksis viser forfatteren hvordan mentoring i dag framstår som både en tradisjonell og en moderne arbeidsform. Boken setter mentoring i et teoretisk og praktisk perspektiv og framhever hvordan mentoring kan være en pedagogisk arbeidsform som gir støtte og utfordring i den yrkesmessige, faglige og personlige utviklingen til en protesjé. Boken bygger på aktuell forskning og bidrar til å utvikle innsikt og ferdigheter i å etablere og håndtere mentorordninger i skiftende yrkes- og utdanningssammenhenger. Det gis også en rekke eksempler på formelle og uformelle mentorrelasjoner og hvordan mentorer kan utvikle sin metodiske og strategiske kommunikasjonskompetanse. Boken henvender seg til mentorer, protesjeer, ledere og opplæringsansvarlige og er egnet som fagbok på bachelor- og masternivå. Petter Mathisen er dosent i pedagogikk ved Universitetet i Agder. Han har skrevet en rekke bøker og artikler innenfor feltet veiledning, rådgivning og mentoring og har en bred samarbeidsflate mot det private næringsliv, skoleverket, universiteter og høgskoler. Hans faglige interesser knytter seg særlig til mentorskap, universitetspedagogikk og veiledning og teknologi i høyere utdanning. For mer informasjon: http://www.pmathisen.no
Forlag Fagbokforlaget
Utgivelsesår 2019
Format E-bok
ISBN13 9788245027334
EAN 9788245027334
Språk Bokmål
Sider 264
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Jeg har skrevet om boka på bloggen min og vedlegger en link her.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketI det helhetlige perspektivet ligger den analytiske evnen. Det dreier seg om å "ta to skritt tilbake" og lete etter trekk ved situasjonen. I en organisasjon vil det blant annet være å forstå organisasjonen og ha evne til å lese og tolke de prosesser protesjeen er en del av (Lewis 2000).
Intuisjon kommer fra det latinske ordet intueri som betyr å "se på" eller "betrakte". Det sikter til en umiddelbar følelse, en fornemmelse eller oppfatning av noe. I dagligtalen kaller vi gjerne dette "å stole på magefølelsen".
The dark side of mentoring kan særlig oppleves der vi står overfor direkte uegnede mentorer og dysfunksjonelle mentorforhold (Eby mfl. 2004). Toft og Hildebrandt (2006) beskriver den "farlige mentor", og Clutterbuck (2001 s. 62) går et skritt videre ved å tegne et bilde av "The mentor from Hell". I begge tilfeller refereres det til mentorer som har sin egen agenda, sine egne behov og der et ønske om eksponering og makt kan være fremtredende. Det foregår en dobbeltkommunikasjon, hjelp blir påtvunget, protesjeen blir dirigert, men det hele kan godt skje under dekke av at mentoren bare ønsker å hjelpe.
Erich og Hansford (1999) oppsummerer sine mange betenkeligheter (concerns) med å fremheve hvor viktig det er å være varsom både i den enkelte relasjonen og i bruken av mentoring som arbeidsform:
... organisations should view mentoring as a potentially beneficial process that requires careful long time planning and skilful human resource leadership(ibid., s. 15).
Hvis det i sandhet skal lykkes at føre et bestemt menneske hen til et bestemt sted, må man først og fremst passe på at finde ham hvor han er og begynne der. Dette er hemmeligheten i al hjælpekunst. Enhver der ikke kan det, han er selv i inbildning når han mener at kunne hjelpe en anden. For i sandhet at kunne hjælpe en anden må jeg forstå mer end han - men dog først og fremst forstå det han forstår. Når jeg ikke gjør det, da hjælper min mer-forståelse ham slet ikke (Kirkegaard 1964.
Ordet mentor har greske røtter. Men betyr "en som tenker", og tor er et maskulint suffiks. Altså er en mentor "en mann som tenker" (Roberts 1999).
4 bokelskere følger dette verket.
Se alle bokelskere som følger dette verket