Makt og maktbruk i arbeidslivet

av (forfatter).

Universitetsforlaget 2016 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.00 (1 terningkast.)

3 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Belønningsmakt, strukturmakt, legitim makt, relasjonsmakt, konspirasjonsmakt, tvangsmakt. Hva er bra med makt? Når blir maktbruk til maktmisbruk? Finnes det en strategi for å håndtere makten til din fordel? «Om du tror du er utsatt for maktbruk, er du sannsynligvis det, og sannsynligvis er det ti ganger verre enn du tror. Bare husk at det ikke er deg det er noe galt med!» (Nysted 2007) Maktbruk er nødvendig for at et samfunn skal fungere og for at organisasjoner skal overleve. Det er hverken galt å øke en bedrifts effektivitet eller å stille krav til prestasjon, og i de fleste tilfeller er dette en viktig kilde til motivasjon. Men kombinasjonen av at vi som arbeidstakere blir vår egen lykkes smed og at vi kan overvåkes til enhver tid, gjør oss ekstra sårbare for manipulasjon. Uansett hvilken posisjon du har, er det derfor blitt viktigere å kunne identifisere og håndtere maktbruk. Endre Sjøvold har forsket på maktbruk i organisasjoner og jobbet frem et rammeverk for å forstå og gjenkjenne maktens mange nyanser. Slik viser han både hvordan maktspillet kan brukes effektivt for å påvirke andre og hvordan du kan oppdage og forsvare deg mot maktmisbruk. «Dette er en svært god bok. Ubehaget ved å måtte erkjenne at jeg også - vitende eller uvitende - både har vært utsatt for og deltatt i spillet oftere enn jeg liker, tror jeg flere kan ha nytte av å kjenne på. Spesielt fordi boken viser hva man kan lære av disse erfaringene.» Kjetil Vikene i Forskerforum juni 2016 «Makt er å ikke måtte bry seg med hva andre mener. Endre Sjøvold har skrevet klart, nyttig og ikke så lite skremmende om hvordan det kan ramme deg.» Jan Ketil Arnulf, professor ved Handelshøyskolen BI «Sjøvold har behandlet makt på en grundig, systematisk og samtidig praktisk måte. Et viktig bidrag til å forstå hvordan organisasjoner fungerer, og en bok jeg skulle ønske jeg hadde lest tidligere i karrieren.» Johan Arnt Vatnan, Director, Metier AS

Bokdetaljer

Forlag Universitetsforlaget

Utgivelsesår 2016

Format Heftet

ISBN13 9788215026879

EAN 9788215026879

Språk Bokmål

Sider 228

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 0 1 0 0 0

Bokomtaler

... Blir litt mørkeredd av å lese denne boken. Mye av det den beskriver er kanskje det jeg personlig opplever som maktens paradoks: Det er de verste og beste blant oss som søker makt. De verste søker makten til seg selv, de beste søker makten for å utrette noe. Tanktevekkende bok som tilbyr mange verktøy og en teoretisk tilnærming til maktbruk.

Synes dette var en god definisjon i boken: "Empati gjør oss i stand til å føle en annens smerte og dermed ønske å tre støttende til. Det finnes noen mennesker som har en meget sterkt utviklet empati, men mangler evnen til å avlaste smerten. Tidligere var dette en diagnose kalt psykopati". Det er ikke slik at alle som behandler andre dårlig er psykopater, men jeg tror vi overvurderer det med at personer oppfører seg dårlig utilsiktet og at alt kan ordnes med at man forklarer ting. Jeg tror i mange tilfeller det er slik at de skjønner at det blir ubehagelig for andre, men regner gevinsten (for seg selv eller formålet) som så viktig at andre mennesker sitt ubehag kan prioriteres vekk.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

De fleste av oss later til å tro at om vi bare gjør vårt beste og arbeider hardt, vil det gå oss vel. Slik er det dessverre ikke. Godtroende som vi er, har vi en lei tendes til å ikke lytte til våre følelser, og oppdager ofte for sent at vi blir utsatt for maktbruk fra mennesker som ikke vil oss vel.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket