Lederulver

det livsviktige lederskapet i familien

av (forfatter) og Jorunn Seim (oversetter).

Pedagogisk forum 2017 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.00 (1 terningkast.)

6 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Det er helt nødvendig for barn å ha foreldre som kjærlig ivaretar deres lederrolle i familien. Foreldre som tar ansvar for relasjonen, skaper tillit og som treffer beslutninger på familiens vegne - både de populære og de mindre populære.
Jesper Juul er fornuftens tydelige, men absolutt kjærlige stemme. Han gjør oss klokere på oss selv og på hva som må til for at vi skal bli mer autentiske foreldre og voksne. Voksne som ikke krenker barnas personlige integritet og som samtidig tar ansvar for egne følelser og personlige grenser. Den erfarne familieterapeuten Jesper Juul skriver om en moderne autoritetsforståelse som alle kan vokse innenfor: de små barna, tenåringene og, ikke minst, foreldrene selv.
Det er ingen tvil eller diskusjon om at barn trenger voksnes lederskap. Det vet vi fordi barn som ikke opplever slikt lederskap, mistrives. Det gjelder uansett om de er overlatt til seg selv, bare omgås andre barn eller er overlatt til foreldre som ikke kan eller vil lede.
En mor skrev en gang til meg at hennes toårige datter ikke ville gå i barnehagen om morgenen. Når jenta først kom til barnehagen, gikk alt fint, men før turen dit nektet hun å sette seg i bilen. En dag hadde moren tilfeldigvis funnet tre eller fire vingummibamser i bilen og sagt: «Hvis du kommer nå, får du vingummibamsene.» På det tidspunktet da moren skrev til meg, krevde datteren hennes minst én pose vingummibamser på 200 gram for å sette seg i bilen, og moren spurte meg: «Hva gjør jeg nå?» Vi vet alle at prisen stiger i løpet av noen få måneder. Hvordan skal man gripe an dette problemet? Hvordan utøver man lederskap? Svaret er i grunnen meget enkelt, men likevel vanskelig å omsette i handling. Det handler om å bli kjent med seg selv og barna sine, om å bli kjent med personlige grenser og respektere disse, og om å omgås barna sine så autentisk som overhodet mulig. Det er temaet i denne boken.

Bokdetaljer

Forlag Pedagogisk forum

Utgivelsesår 2017

Format Heftet

ISBN13 9788273911841

EAN 9788273911841

Språk Bokmål

Sider 215

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 1 0 0 0 0

Bokomtaler

"Lederulver" som er Jesper Juuls siste bok, handler om det å være leder i familien, og hvordan lede barna sine på en god og autentisk måte. Den viser oss bort fra den gamle mer autoritære lederstilen og inn i en stil som likestiller barna som fullverdige individer på lik linje som oss voksne. Veien dit går bl.a. gjennom å skape god selvfølelse hos barnet, ha god dialog med barna, gjennom likeverd, empati, anerkjennelse, tillit og fleksibilitet, der sistnevnte går bl.a. ut på å ikke avbryte barn selv om de gir uttrykk for meninger og følelser som vi som regel pleier å ta avstand fra. Alle disse punktene og flere går Juul dypere inn på og gir mange gode eksempler fra hverdagen til foreldre som lurer.

Jesper Juul tar også for seg de negative virkningene nettbrett og skjerm har på mange barn. Han sammenligner det med hurtigmat og godteri. Boken taler videre om det å være sitt ansvar bevisst og kjenne seg selv og kjenne til sit eget indre barn, sin egen oppvekst og vite at den vil ha påvirket deg og meg enten vi vil eller ikke, også med tanke på vår oppdragelse. Enten så går vi fort i en motsatt grøft enn det foreldrene våre oppdro oss med, eller så fører vi foreldrenes lederstil videre til våre barn. Forfatteren viser oss også veien ut av uheldige og skadelige lederstiler, slik som f.eks. curlingforeldrestilen.

Jeg synes Juul kan være litt utydelig på det å være en tydelig voksen samtidig som han dysser ned nødvendigheten av lydighet mot foreldrene sine og mener at det vil hindre barn i å utvikle seg som individ. Dette hadde jeg trengt litt mer forskingsmessig bevis på. Men Juul baner allikeve en vei der foreldrene kan slippe å bruke en feil autoitær lederstil for å kreve lydighet, men hvis jeg forstår ham riktig så vil det å ta til seg det han skriver i boken og sette det ut i praksis føre til at det blir lettere for barna å følge foreldrenes beskjeder m.m, for slik Juul også påpeker, så ønsker barn egentlig veldig gjerne å samarbeide med sine foreldre, men at voksnes innfallsvinkel inn i dette kan være feil til tider. Noen ganger, slik som i de andre bøkene jeg har lest av ham, så kan han virke noe uklar og diffus i det han skriver, men til tider kan han også være klar og tydelig.
Bokens budskap er at vi som foreldre må utvikle oss til å bli trygge og gode lederulver for barna våre slik at de kan utvikle seg til den beste utgaven av seg selv, og det gir boken et håp om for den som velger å lese den. Boken passer også fint for barnehageansatte.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Barns forbruk av nettbrett, smarttelefoner og TV er noe de færreste barn kan regulere selv. Det minner om hurtigmat og godteri på den måten at det er enkelt og greit å innta, men ikke tilfredsstiller barns langt mer komplekse behov.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Den beste formen for barneoppdragelse kjennetegnes av en konstant dialog der begge parter blir bedre kjent med hverandre, og der barn kan assimilere og dra nytte av foreldrenes erfaringer og kunnskap.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mange foreldre er ikke engang interessert i hva barn virkelig tenker og føler. De interesserer seg mer for hva de bør tenke og føle.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Barn er født med evnen til empati, men den bevares og utvikles bare hvis de viktigste voksne i livet deres møter dem med empati.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vi gir dem [barna] livets gave, og til gjengjeld gir de oss mulighet til å få vårt eget liv tilbake. Hver gang du har en konflikt med barnet ditt, eller når du er fortvilet og føler deg hjelpeløs, har du samtidig en mulighet til å gjøre det for ditt indre barn som foreldrene dine ikke klarte. Det er så logisk at det nesten er poetisk!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket