Olav H. Hauge var både klassisist og modernist. Han gav i alt ut seks samlingar med eigne dikt, var ein genial gjendiktar, mens brevsamlingar og dei monumentale dagbøkene syner at han også var ein stilsikker prosakunstnar. I fembandsverket Dagbok 1924-1994 vrimlar det med sentensar, ordtak, sitat og fyndord. Hauge forma sjølv hundrevis av eigne aforismar, her presenteres eit mindre utval.
Forlag Samlaget
Utgivelsesår 2002
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketÅ lesa ein stor forfattar er som å reise med jarnbanen gjennom eit fjelland. Tunellane er mange, men utsyni i millom storfagre.
Kva gjer det um sume er underlege, det finst so mange normale likevel.
Den som ikkje fylgjer sitt hjarta
når han er ung, er ein dåre.
Men grå hår skal aga sin eld.
aga - tukte, tvinge til respekt og lydnad
Skap deg sjølv um, og du skapar um andre.
Sume diktarar er leskande dropar, andre stride elvar som ber deg langt burt, og nokre fåe er hav som du aldri vågar deg utpå, du veit dei vil gløypa deg.
gløype (norr gleypa; smh med glupe) sluke, svelgje; glefse