Kunsten å drepe et demokrati

historien om Bolsonaros Brasil

Res publica 2022 E-bok

Gjennomsnittlig terningkast: 4.67 (3 terningkast.)

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Brasils president Jair Bolsonaro har blitt kalt «tropenes Trump» og blir satt i bås med høyrepopulistiske statsledere verden over. Sosiale medier er hans foretrukne kanal - og Gud, familien og fedrelandet er hans evangelium.

Bolsonaros politikk har vært et angrep på kultur og medier, miljø og menneskerettigheter, ja på selve det brasilianske demokratiet. Lenge fornektet han pandemien, og kritikerne beskylder ham for å ha hundretusenvis av koronaofre på samvittigheten. Presidenten har bånd til landets organiserte kriminelle miljøer og har uttalt at han ønsker seg tilbake til militærdiktaturets dager.

Hva har Bolsonaros år i presidentpalasset betydd for brasilianere flest og for demokratiet i landet? På hvilken måte sammenfaller utviklingen i Brasil med en internasjonal, høyrepopulistisk trend? Og hvordan skal Brasil bli et mer rettferdig og mindre polarisert samfunn? Disse spørsmålene forsøker forfatter Torkjell Leira og finne svar på, når han reiser i Bolsonaros fotspor. Han møter også presidenten over en frokost i Morgengryets palass.

Forlag Res publica

Utgivelsesår 2022

Omtalt sted Brasil

Omtalt person Jair Bolsonaro

Bokelskeres terningkastfordeling

0 2 1 0 0 0

Å kjøpe hus med kontanter er like uvanlig i Brasil som det er i Norge; det lukter hvitvasking og ulovligheter lang vei. Marcelo Freixo, en Rio-politiker med svært god kjennskap til koblingen mellom politikk og kriminalitet, kommenterer saken slik: "Ingen kjøper hus med cash uten at pengene kommer fra kriminelle aktiviteter."

Godt sagt! (2) Varsle Svar

... har Bolsonaro og hans sønner systematisk forsvart ulovlige paramilitære gruppers aktivitet. De har kjempet mot etterforskning av militsene. De har i stedet foreslått å legalisere dem. De har hedret voldelige militsmedlemmer med takketaler og æresmedaljer.
Ser vi dette i sammenheng med Jair Bolsonaros personlige historie, danner det seg et mønster. Bolsonaro forherliger vold og undertrykking. Han har sympati med de sterke og mektige; de fattige og svake ser han ned på. Til sammen viser det en forakt for normer, lover og regler som i siste instans er grunnpilarer for selve demokratiet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

De siste årene har koronapandemien fått fram de utroligste konspirasjonsteorier, og få steder i verden har de hatt bedre grobunn enn i Brasil. I mange land har befolkningen lavt utdanningsnivå, få nyhetskilder og en altfor stor tiltro til nyheter i sosiale medier. Men én ting gjør at Brasil skiller seg ut blant alle de andre: Landets egen president var en av supersprederne av falske nyheter og konspirasjonsteorier om korona.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Å spre løgner er en del av hans modus operandi. Han lyver om politiske motstandere. Han lyver om militærdiktaturet. Han lyver om høyesterett. Han lyver om avskoging i Amazonas. Å lyve om koronapandemien føyer seg inn i et mønster der Bolsonaro bruker løgn og konspirasjonsteorier for å spre forvirring og presentere enkle løsninger.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

• "Pengeland - hvordan finanseliten og de superrike stjeler fra folket og truer demokratiet" av Oliver Bullough
  • "Hva ville Gerhardsen gjort? - veien videre for Arbeiderpartiet" av Mímir Kristjánsson
  • "Fortellinger fra Odessa" av Isaak Babel
  • "Det var DDR - forteljingar om eit nedlagt land" av Astrid Sverresdotter Dypvik
  • "Fremtidens araber - 1978-1984 : barndom i Midtøsten" av Riad Sattouf
  • "Om tyranni - tjue ting vi kan lære av det tjuende århundre" av Timothy Snyder
  • "Pyongyang - en tegnet og meget begrenset reise i Nord-Korea" av Guy Delisle
  • "Urd - dikt" av Ruth Lillegraven
  • "Verden på vippepunktet - hvor ille kan det bli?" av Dag O. Hessen
  • "Atlas over fjerne øyer - femogfemti øyer jeg aldri har vært på og aldri kommer til" av Judith Schalansky
  • "Den svarte vikingen" av Bergsveinn Birgisson
  • "Lucias siste reise - roman" av Vetle Lid Larssen
Alle bokanbefalinger for dette verket