Josef Elvebakken

eneboer og skogsarbeider i Nordre Land

av (forfatter).

Skiaker krets 2016 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.75 (8 terningkast.)

24 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Han het Josef Olaus Aleksander Alting og ble født i en taterfamilie på vandring i Aust-Agder i 1900. Han ble bortplassert da mora døde, og kom til Elvebakken i Nordre Land som sjuåring. Der fikk han fosterforeldre og tok etternavn etter bruket. Det ble kalt Helvete på folkemunne, derfor ble han kalt Josef Helvete - og mislikte det sterkt. Dette er historien om et menneske som levde annerledes enn folk flest, en skogsarbeider og eneboer som bodde i koier i over 30 år fram til 1960-tallet - en person i samfunnets ytterkant som få egentlig visste om, men som mange likevel pratet om. En jeger og fisker, humorist og historieforteller med skogen som boltringsområde. Denne boka forteller om et helt spesielt liv som tok slutt i 1972.

Bokdetaljer

Forlag Skiaker krets

Utgivelsesår 2016

Format Innbundet

ISBN13 9788269054606

EAN 9788269054606

Omtalt sted Oppland

Omtalt person Josef Elvebakken

Språk Bokmål

Sider 207

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 6 2 0 0 0

Bokomtaler

Mannen man blir kjent med i boka, Josef Olaus Aleksander Alting kom fra en taterfamilie på vandring i Aust-Agder på 1900-tallet. Bortplassert da mora døde, og kom til Elvebakken i Nordre Land som sjuåring. Der fikk han fosterforeldre og tok etternavn etter gården han kom til. Det ble kalt Helvete på folkemunne, derfor ble han kalt Josef Helvete. Josef levde et liv få kan forestille seg. En skogsarbeider og eneboer som bodde i koier i over 30 år fram til 1960-tallet - en person i samfunnets ytterkant som få egentlig visste om, men som mange likevel pratet om. En jeger og fisker, humorist og historieforteller med skogen som sitt hjem. Denne boka forteller om et helt spesielt liv. Jeg har holdt flere foredrag rundt omkring, og forteller ofte om Josef Olaus Aleksander Alting. Jeg kommer fra taterslekt selv, og kan kjenne igjen hans historie fra Trondheim der jeg kommer fra. Det er mange historier fra Trøndelag også som ikke er så ulik Josef Elvebakkens liv.

I flere hundre år har det eksistert omstreifende mennesker i Norge, uten fast hjem og arbeid,
som har levd parallelt med resten av befolkningen. På Østlandet ble de kalt tatere. Fanter på
Sørlandet. På Vestlandet var de kjent som splinter, mens i Trøndelag og Nord-Norge gikk de
under navn som fuss, fark eller tater.
Selv omtalte de seg for reisende.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Frykt er viktig for å forstå behandlingen av sinnslidende. Siden disse menneskene var utilregnelige - ikke egentlig hadde ansvar for egne handlinger på grunn av mental sjukdom - var ofte den beste metoden å stenge dem inne. Før asylenes tid ble mange sinnslidende låst inne på loft, i kjellere eller uthus og behandlet som dyr - ofte nakne eller dårlig kledt. Det skjedde gjerne privat i familien, og var en skam som måtte skjules.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

I 1924 uttalte Josef seg om forholdet til fosterfaren: "Sigtede oplyser at han er glad i sin pleiefar, vidner derimot at det ofte er slagsmål imellem dem." (...) Josef kunne selvsagt være glad i Gudbrand selv om de sloss, de var bare ikke enige om alt hele tida.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"I stedet for å sove videre og fryse ihjel - som kanskje hadde vært det beste - kom jeg meg på beina og labbet videre helt inn til Rugsvelien", sa Josef. Kunsten å berge seg selv ble drevet på høyt nivå. Mang en robust type ville ha bukket under i lignende forhold. I kamp mot naturen vant helst Josef. I møtet med andre mennesker derimot, endte det oftere med misforståelse hos begge parter. Likevel var Josef heldig å ha lokale venner som forsto.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hvis han gikk seg vill, og det skjedde enkelte ganger, fortsatte han til det lysnet eller la seg til på bakken hvis været ikke var for kaldt. En skogskar visste råd og berget seg på stedsans og kjennskap til terrenget. Her, hvor Josef trasket i mørke og solskinn i over 30 år, i regn og snøvær, tåke og vind, kjente han hver stein og hver grop, alle stier, tråkk og veier - væger, som de innfødte sa.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Da begynte predikanten å bli virkelig redd og sprintet bort fra koia, mens Josef tok opp børsa og skjøt to-tre skremmeskudd i lufta. "Spar liv, spar liv!" ropte predikanten så det sang skogimellom.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Lest i 2017


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Fjerdingslien - der ingen skulle tro at noen kunne bo" av Thor Gotaas
  • "Magnus "Wolf" Larsen - sjømann og bokser" av Thor Gotaas
  • "Norske utedoer" av Thor Gotaas
  • "På loffen - landstrykere og vagabonder langs norske landeveier" av Thor Gotaas
  • "Taterne - livskampen og eventyret" av Thor Gotaas
  • "Femmila - skisportens manndomsprøve" av Thor Gotaas
  • "Sju dager i september - roman" av Jørgen Gunnerud
  • "Fangene som forsvant - NSB og slavearbeiderne på Nordlandsbanen" av Bjørn Westlie
  • "Snøen stryk ut alle spor - roman" av Lars Ove Seljestad
  • "Russland blir til - fra vikingene til Ivan den grusomme" av Halvor Tjønn
  • "Ørkenen Sur - den norske uteliggerkolonien i Brooklyn" av Thor Gotaas
  • "Så langt hjemmefra, så nær der jeg bor - noveller" av Levi Henriksen
Alle bokanbefalinger for dette verket