Forfatteren skrev dagbøker fra Hitler-Tysklands jødeforfølgelser, fra de første, innledende trakasserier i 1933 og frem til fullførelsen av "den endelige løsningen" i 1945. Han fanger det selvopplevde, øyeblikket, forteller en uvitende etterverden hvordan hverdagen under nazismen faktisk artet seg. Han forteller om selv, jøde og gift med en ikke-jøde, og alle kjente og ukjente han kom i kontakt med. Han ser, registrerer, noterer hver minste ting og bringer sine notater fortløpende i sikkerhet.
Det er blitt sagt at ingen som vil forstå hva som skjedde i Tyskland under nazismen, kommer utenom disse dagbøkene. Aldri tidligere har de tolv skjebneårene fra Hitlers maktovertakelse i 1933 til annen verdenskrigs slutt våren 1945 vært beskrevet slik som her. Victor Klemperer, professor i romanske språk ved den Tekniske Høyskole i Dresden, var av jødisk herkomst, men unngikk som ved et mirakel deportasjon til konsentrasjonsleirene. Hans kone var ikke-jøde. Klemperer ga seg selv det løfte at han ville være «katastrofens kronikør», og dag for dag noterte han ned det han så og opplevde, sine tanker og refleksjoner . i en tilværelse som mer og mer liknet et mareritt. Hans vitnesbyrd om hverdagen under nazismen er så gripende, ja rystende lesning at leseren aldri vil glemme det. Vi har å gjøre med et enestående menneskelig dokument om hvordan en terrorstat vokser fram . og om jødeforfølgelsenes gru, opplevd av en mann som våget å vitne om det som skjedde.
Utgivelsesår 1999
ISBN13 9788205257566