Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
I 1945, da Berlin ble delt i flere sektorer, ble seksti meter av den flere kilometer lange Sonnenallee gitt til Stalin, mens resten ble gitt til Trumann. Micha Kuppisch er født på feil side av Muren, i den korte enden av Sonnenallee. Men det finnes viktigere ting i livet enn Muren for Micha og vennene hans i Øst-Berlin i 1980-årene. Som for eksempel jakten på den forbudte Rolling Stones-LPen "Exile on Main Street", spekulasjoner om hvorvidt naboen er Stasi-agent eller ikke, og ikke minst Michas forelskelse i Sonnenallees ubestridte skjønnhet.
Omtale fra forlaget
Ungt tysk forfattertalent med en varm, humoristisk og ironisk roman om det å vokse opp i Øst-Berlin på 80-tallet. Da Stalin, Churchill og Truman møttes i 1945 for å dele opp Berlin i sektorer, kom Stalin og Truman i krangel om den flere kilometer lange Sonnenallee. Mens Churchill betraktet de to, sluknet sigaren hans, og Stalin var rask med å gi ham fyr. Som takk fikk Stalin en seksti meter lang stump av Sonnenallee. Slik forklarer Micha Kuppisch at han er født på feil side av Muren - i den korte enden av Sonnenallee. Men Muren er ikke det viktigste for Micha og vennene hans i Øst-Berlin i 1980. Det er derimot jakten på den forbudte Rolling Stones-LPen "Exile on Main Street", spekulasjoner om hvorvidt naboen er Stasi-agent eller ikke, og Michas forelskelse i gatens ubestridte skjønnhet. Romanen beskriver en tid der mottrekket til den historiske urettferdigheten er en blanding av uskyld, opprør og jakten på lykken. Oversatt av Ute Neumann.Thomas Brussig (f. 1965) er oppvokst i Øst-Berlin og debuterte med romanen Helden wie wir i 1995. Han regnes som et av de største unge forfattertalentene i tysk litteratur. Bestselgeren I den korte enden av Sonnenallee er Brussigs tredje roman og den er solgt til mange land.
Forlag Tiden
Utgivelsesår 2002
Format Innbundet
ISBN13 9788210047251
EAN 9788210047251
Omtalt tid 1980-1989
Omtalt sted Berlin
Språk Bokmål
Sider 127
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Denne boka fikk jeg anbefalt av bibliotekaren på det lokale biblioteket da jeg sa vi planla en tur til Berlin. I det jeg hadde funnet boka på anvist hylle, så en annen bibliotekar på den og nikket bifallende. Allerede da mistenkte jeg at jeg hadde funnet en liten perle.
Boka er en litt naiv, litt ironisk, veldig varm og utrolig underholdende oppvekstroman om Micha og vennene hans som vokser opp i den delen av Sonnenallee som endte opp på den østtyske siden av muren. Boken handler ikke først og fremst om forholdet mellom øst og vest, og den handler ikke egentlig om muren selv om de bor rett ved siden av den, likevel sitter jeg igjen med et mer (bokstavelig talt) fargerikt bilde av hvordan det kunne være å bo i Øst.
Hele bokomtalen finnes i bloggen min.
Til jubileet for murens fall- romaner med handling fra DDR
Dessverre er ikke alle tilgjengelig på norsk