Aapa kommer tilbake til sitt barndoms Finnmark for å lage en reklamefilm for det amerikanske oljeselskapet hun jobber i. Dette er på 1980-tallet, midt under det store norske oljeeventyret. Men det som skulle bli en enkel og lukrativ jobb, blir vanskeliggjort av at Aapa tvinges til å forholde seg både til fortidens tragedier og til ubehagelige fakta om oljeindustrien som begynner å komme for en dag. Aapas mor døde på sjøen da Aapa var ung, i en ulykke med en hval. Aapa selv ble skadet i den samme ulykken. Sårene etter dette har hun båret med seg hele livet, og de åpnes igjen nå som hun treffer på kjenninger fra gamle dager: den brysomme tanten Edda og morens venn Henrik, en pioner innen oljeboring, men også den unge, vordende presten Joel som ikke er redd for å snakke om det som smerter mest. Ingen av de tre ønsker å la fortiden ligge. Ei heller ønsker de å legge skjul på oljeindustriens skader – og sammenhengen mellom dem og den skjebnesvangre ulykken der Aapas mors mistet livet. Havets hukommelse er en vakker roman om sammenhengen mellom naturen, dyrene og menneskene. Om å forsones med fortiden – og finne hjem.
Utgivelsesår 2024
ISBN13 9788205589551