Gunnar Larsen

biografi

av (forfatter).

Gyldendal 2001 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.00 (2 terningkast.)

5 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Boka handler om journalisten og forfatteren Gunnar Larsen (1900-1958), og gir ei skildring av Larsen og hans krets fra en spennende periode i norsk litteratur- og avishistorie. Har litteraturliste og personregister.

Omtale fra forlaget

Den første biografien om Gunnar Larsen, denne sammensatte og betydningsfulle skikkelsen i norsk litteratur- og avishistorie. Gunnar Larsen er biografien om en forfatter som på mange måter er en glemt juvel i norsk litteratur. Med dette verket tar Randi Bård Størmer mål av seg til å bringe ham frem i lyset, der han hører hjemme. Gunnar Larsen (1900.1958) var utdannet jurist, men valgte i stedet en journalistkarriere og ble senere sjefredaktør i Dagbladet. Han hadde en stor del av æren for at avisen ble et møtested for debatt- og kulturstoff, og var selv kjent for sin briljante og stilsikre penn. Hans forfatterskap favner fem romaner, alle svært forskjellige stilmessig. Blant de mest kjente regnes To mistenkelige personer (1933) og Weekend i evigheten" (1934). Han publiserte også en rekke enkeltdikt og gjendiktninger av andre verk og skuespill. Larsen var både funksjonalist og romantisk drømmer, og betraktet seg selv som selve sinnbildet på modernitet med sin rastløse livsførsel og med en karakteristisk blanding av eleganse og skyhet. Biografien om ham gir en tett og kunnskapsrik skildring av Gunnar Larsen og hans krets fra en spennende periode i norsk litteratur- og avishistorie, og tegner samtidig et nydelig bilde av Oslo i første halvdel av 1900-tallet.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2001

Format Innbundet

ISBN13 9788205262799

EAN 9788205262799

Omtalt tid 1900-1945 Etterkrigstiden

Omtalt sted Norge

Omtalt person Gunnar Larsen

Språk Bokmål

Sider 452

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 2 0 0 0 0

Bokomtaler

Det har blitt skrevet en del i en tråd om Gunnar Larsen. Dette leste jeg på Store Norske Leksikon.

Larsen vokste opp på Kristianias vestkant i et velstående og harmonisk hjem. Han tok examen artium 1918 (Aars & Voss, latin) og var russeformann. Samme år begynte han å studere jus. Han utmerket seg tidlig, bl.a. som styremedlem i Studentersamfundet (1919–20), skribent og redaktør i gymnasbladet De Unges Forbund (1919) og redaksjonssekretær i studentbladet Akademisk Revy (1920). Ikke minst gjorde han seg bemerket gjennom sine dikt, og hans samtidige, som også puslet med “hjelpeløse rim”, så på Larsen som en mester, “hans dikt var så ekte, de var hans egne”. Det ble likevel ikke lyrikken han gjorde til sin kunstart, like lite som hans uinnfridde ungdomsdrøm om å bli arkitekt, skjønt begge områder kom til å prege ham som journalist. Som nybakt cand.jur. kom han 1923 til Dagbladet som sommervikar og ble i avisen til sin død.

Det er sagt om Gunnar Larsen at med ham kom en helt ny tone inn i norsk presse, og at han som få kunne kunsten å ta Oslo-tonen på kornet. Han gjorde seg straks gjeldende innen billedkunst, litteratur, teater, film og arkitektur, særlig med sine personlig pregede petiter og reportasjer fra inn- og utland. Som nyhetsredaktør fra 1930 forestod han en metamorfose av Dagbladet til å fremstå som en moderne nyhets- og kulturavis. Han åpnet også spaltene for unge lyrikere i en slik grad at det savner sidestykke i norsk presse.

Larsen debuterte som forfatter 1932. Rundt de tider forlot han sin kone og sine to barn og gikk inn i et nytt familieforhold med Bergliot Langaard. Dette skrittet utløste en midtlivskrise og ny skapertrang, og han høstet suksess med romanene I sommer (1932), To mistenkelige personer (1933), Week-end i evigheten (1934) og Bull (1938). 1948 kom Sneen som falt i fjor.

Oslo-romanen I sommer regnes av mange som en av de fineste kjærlighetshistorier i moderne nordisk romankunst, og fra boken går det linjer frem mot tendenser og livsholdninger som i dag hører til litteraturens hovedtemaer. Larsens andre roman, den Hemingway-påvirkede To mistenkelige personer, innvarslet også noe nytt – en ny sjanger, dokumentarromanen. Stoffet bygger på en faktisk kriminalhistorie (de såkalte lensmannsmordene 1926) som Larsen også dekket som journalist. Boken ble senere filmatisert av Tancred Ibsen, men filmen ble forbudt; tilknytningen til levende modeller var for nær.

Gunnar Larsen mente at den beste nasjonale kunst var den som fant frem til sin egen styrke gjennom kjennskap til den beste utenlandske. Med Week-end i evigheten, et av de djerveste romaneksperimenter i mellomkrigstiden, berører han mange linjer i kulturhistorien: Han introduserer psykoanalytiske metoder fra Freud og berører Jung og Kafkas samvittighetsroman Prosessen.

Sentralt i Larsens forfatterskap står handlingshemmede mannlige outsidere som ikke har evnen til å leve i øyeblikket. I Bull blir brutte drømmer, resignasjon og angst knyttet til kjønn og ekteskap. Her nærmer outsider-mentaliteten seg den klassiske romantikerfiguren; kikkeren som blir opphisset av erotikken “sett gjennom et nøkkelhull”.

Knapt noen norsk roman siden Hamsuns tidlige bøker rommer en slik rikdom av psykologisk betont naturlyrikk som Larsens siste bok, Sneen som falt i fjor, en naturpoetisk perle i prosadrakt. Samtidig er den et underfundig oppgjør med heltedyrkelsen i tiden etter den annen verdenskrig.

Også for sine oversettelser og bearbeidelser for teater oppnådde Larsen stor anerkjennelse. Det samme gjaldt biografien Stanleys liv og reiser i Afrika (1942). Han innehadde verv i Forfatterforeningens litterære råd, Oslo journalistlag og Norsk Redaktørforening, og han var Oversetterforeningens første formann (1948). 1954 overtok han som sjefredaktør i Dagbladet (sammen med Helge Seip).

Gunnar Larsen ble tidlig rammet av sykdom, skriveangst og konflikter mellom lojaliteter og roller – mellom diktning, avisarbeid og privatliv – som satte stengsel for en diktergjerning han ikke maktet å fullføre. Senere i livet var hverdagen også preget av et høyt forbruk av alkohol og piller. Han døde bare 58 år gammel av kreft, psykisk nedbrutt, og ligger gravlagt på Vår Frelsers Gravlund i Oslo.

Alle hans bøker er å få kjøpt. Alle de 5 romanene er å kjøpt på Norli i pocket utgave.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Den unge Amalie Skram - et portrett fra det nittende århundre" av Liv Køltzow
  • "Grense Jakobselv - roman" av Kjartan Fløgstad
  • "17. roman" av Dag Solstad
  • "Mors og fars historie" av Edvard Hoem
  • "Victoria - en kærligheds historie" av Knut Hamsun
  • "Min kamp - roman" av Karl Ove Knausgård
  • "Anne Franks dagbok - 12. juni 1942 - 1. august 1944" av Anne Frank
Alle bokanbefalinger for dette verket