Omtale fra forlaget
Datoen er 12. desember 1944. Stedet er Sandnes. Den tyske okkupasjonsmakten har fått blod på tann i jakten på en gruppe motstandsfolk. Kåre Rostøl er en av de jagede. Sammen med noen kompiser velger han å flykte opp i Sirdalsheiene. Der slutter han seg til Kasper Idlands gruppe, som trenes opp til å ta landet med våpen i hånd når krigen nærmer seg slutten. "Gaffelbiter biter ikke" er historien om motstandsheltene som måtte forlate hjem og familie for å redde sitt eget liv. Her berettes om alle de vanskelige beslutningene som må tas, om kvalene mennene lider i sin flukt fra Gestapo, om heroisk innsats for det okkuperte Norge.
Ordsmeden Jack Rostøl (f.1952) er fra Sandnes i Rogaland. Han har gitt ut en rekke lokalhistoriske bøker og synger i band.
Forlag Commentum
Utgivelsesår 2020
Format E-bok
ISBN13 9788284161532
EAN 9788284161532
Omtalt tid 1939-1945
Omtalt sted Rogaland
Omtalt person Kåre Rostøl John Aksel Granberg
Språk Bokmål
Sider 210
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Jack Rostøl "Gaffelbiter biter ikke ..." Kåre Rostøl og hans kamerat John Aksel Granberg drev med illegal virksomhet og måtte gå i dekning under krigen. Sammen med et knipe motstandfolk la de ut på den strabasiøse ferden mot Sverige. Og videre til England. De kom ikke lenger enn til Sirdal, der de traff Kasper Idland, som hadde fått i oppdrag å danne en motstandsgruppe.
«Gaffelbiter biter ikke ...» er en bok om overlevelse mot alle odds, og om hendelser som førte til livsvarig vennskap mellom to kamerater.
«Gaffelbiter biter ikke» var en av flere særmeldinger som ble sendt på radio fra London til motstandsgrupper. Da særmeldingen hørtes på radio, var dette en beskjed til motstandsgruppen i Sirdal om at de kunne vente flydropp med proviant og våpen samme natt.
I boka får vi historien slik forfatterens far har fortalt det til familien sin seksti år etter. Vi får et godt innblikk i hvordan faren levde både før og under flukten, frem til freden kom til Norge. Vi får et innblikk i angsten og frykten for angiveri som alle i motstandsbevegelsen levde med. Alle var ikke så heldige at de kom hjem etter krigen, og mange ble utsatt for tortur. De som var engasjert i motstandsbevegelsen under krigen gjorde en utrolig viktig jobb. Min farfar var selv med i motstandsbevegelsen, men dette vet jeg dessverre ikke så mye om. Dette er en viktig del av Norges historie som aldri må bli glemt, og er du interessert i krigshistorie er dette ei bok du absolutt bør lese. Den gir et fint innblikk i hvordan det var å være i motstandsbevegelsen.
Boka har et lettlest og greit språk, og er ikke så faktatung som noen slike bøker kan være. Den er også en godt fortalt historie om den lokale krigshistorien, og jeg anbefaler den gjerne videre.
Karakter 4
Boka er et leser eksemplar fra Forlagshusetvest.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket5 bokelskere følger dette verket.
Se alle bokelskere som følger dette verket