Fra Mandelas land

en fortelling om frihet

av (forfatter) og Tomm Kristiansen (oppleser).

Lydbokforlaget 1997 CD

Gjennomsnittlig terningkast: 5.11 (9 terningkast.)

24 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Boka gir et innblikk i Sør-Afrikas historie sett ut i fra de siste årenes dramatiske endringer i landets politikk. Nelson Mandelas liv og kamp for et rettferdig samfunn er det sentrale punktet for forfatterens analyse av de store omveltningene som førte til avskaffelsen av apartheid og innsetting av landets første fargede president. Tomm Kristiansen har selv redigert utdraget fra den trykte boka "Mandelas land".

Omtale fra forlaget

Boka gir et innblikk i Sør-Afrikas historie sett ut i fra de siste årenes dramatiske endringer i landets politikk. Nelson Mandelas liv og kamp for et rettferdig samfunn er det sentrale punktet for forfatterens analyse av de store omveltningene som førte til avskaffelsen av apartheid og innsetting av landets første fargede president. Tomm Kristiansen har selv redigert utdraget fra den trykte boka "Mandelas land".

Bokdetaljer

Forlag Lydbokforlaget

Utgivelsesår 1997

Format CD

ISBN13 9788242106773

EAN 9788242106773

Omtalt sted Sør-Afrika

Omtalt person Nelson Mandela

Språk Bokmål

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

3 4 2 0 0 0

Bokomtaler

Lydbokutgaven av "Fra Mandelas land" varer i kun 2 t 22 min., og er en forkortet utgave av boka i papir, som utgjør 336 sider. Jeg tror kanskje at jeg hadde valgt papirutgaven dersom jeg hadde visst dette på forhånd. Spesielt interesserte bør i alle fall vurdere fullversjonen fremfor denne forkortede utgaven. Når det er sagt var denne (forkortede) lydbokutgaven svært interessant, selv om jeg på ingen måte har fått innblikk i mer enn en liten flik av Sør-Afrikas historie. Uansett - det å høre forfatteren selv lese, er og blir en stor opplevelse i seg selv!

Selv om hovedfokuset i boka er Nelson Mandela, har Kristiansen tatt med en del om boernes historie etter at de erobret Sør-Afrika. Et land de senere - i sine historiebøker - omtalte som tomt da de kom, men som i virkeligheten var fyllt med mange ulike stammer av negre eller afrikanere, som de etter hvert fortrengte. Aldri falt det dem inn å interessere seg for den lokale befolkningens skikker, fordi de knapt regnet dem som ordentlige mennesker. Dermed fant de aldri ut at måten f.eks. beslutninger ble tatt på, med lange og brede rådslagninger, var mer velutviklet enn de diktaturene som stort sett regjerte i de fleste land i Europa ... Etter hvert kom engelskmennene, og med deres hang til å utvikle byer, industri o.l., gikk de boerne en høy gang i å strukturere hele samfunn. Boerne trakk seg unna, men oppdaget fort at de støtte på engelskmenn uansett hvor de snudde seg. Med engelskmennene fulgte også mer humanitet i behandlingen av de fargede, og på begynnelsen av 1800-tallet ble for eksempel slaveri forbudt. Senere kom boerne sterkere tilbake, og med dem fulgte det vi i dag kjenner som apartheid.

Historien om Nelson Mandela, ANC og den 27 årige fengslingen av ham på Robben Island er velkjent for de fleste. Det Tomm Kristiansens imidlertid tilfører historien er rikelig med vidd og humor, i tillegg til at han setter det meste i større perspektiver. Når han bruker humor som virkemiddel, skjer dette hele tiden på bekostning av de hvite, aldri de fargede. Han beskriver hvor redde de hvite var for Nelson Mandela, men hvordan dette etter hvert ble erstattet med respekt. Forholdet mellom denne berømte fangen og hans fangevokter James Gregory ble etter hvert meget spesielt, og i den forbindelse viser jeg til en film som er laget om nettopp dette forholdet - "Farvel Bafana". Etter hvert skjønte de hvite at Mandela var selve garantien for en fredelig sameksistens mellom de hvite og de fargede, og gradvis ble frykten for de fargedes hevn over de hvite erstattet med håp. I dag vet vi at uten Mandela ville denne overgangen mest sannsynlig ha endt med tragedie for begge parter. Kun han hadde som leder tilstrekkelig gyldighet i begge leire til at folk var villige til å lytte til det han hadde å si.

Som sagt innledningsvis - jeg elsker å høre forfatteren lese sine egne bøker! Hans engasjement for de sakene han brenner for er så smittende at jeg blir like fengslet hver gang. Jeg gir terningkast fem for denne boka, og gleder meg allerede til den neste Kristiansen-boka!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Død mann fra skyene og andre mord" av Richard Herrmann
  • "På parfymefloden og andre reiser" av Tomm Kristiansen
  • "Madame Høiers leiefolk ; Karens jul ; Det røde gardin" av Amalie Skram
  • "Eventyret og livsverket" av Thor Heyerdahl
  • "Mor Afrika" av Tomm Kristiansen
  • "Langs myrraveien" av Tomm Kristiansen
  • "Cape Town - i regnbuens tid" av Tomm Kristiansen
  • "Presidentens mann - oppdrag Sør-Sudan" av Tomm Kristiansen
  • "Mørk safari - beretningen om Henry M. Stanley" av Tomm Kristiansen
  • "Lykkelige dager" av Sigrid Undset
  • "Aske - roman" av Toril Brekke
  • "Stormen" av Ketil Bjørnstad
Alle bokanbefalinger for dette verket