Et vaklende Europa

vår skjøre sivilisasjon sett fra øst

av (forfatter).

Document forlag 2021 Heftet

4 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

Europa nærmer seg en eksistensiell krise, der demografien er skjør, kultur og tradisjoner er i oppbrudd, økonomien sliter og protestbevegelser sår tvil om kompetansen til politikere uten noen klar strategi.

Med globaliseringen presses Europa politisk av verdens stormakter og dominerende teknologiselskaper, og demografisk av porøse yttergrenser. Det er ikke gitt at velstanden og livskvaliteten kan opprettholdes. I verste fall kan det ende både med vold og totalitære systemer.
Hvordan skal vårt kontinent finne en vei videre i denne brytningstiden, der pandemien har komplisert bildet ytterligere?
Europa må kombinere det beste fra nasjonalstatene og det overnasjonale samarbeidet, mener den erfarne norske diplomaten Carl Schiøtz Wibye. Det kreves nå kompromissvilje hos partene i et splittet Europa: Regjeringer i Øst-Europa som er skeptiske til EUs sentralmakt, må innse at unionens institusjoner fyller en viktig rolle, men Brussel må også erkjenne at et Europa uten fungerende nasjonalstater vil bli svakt med masseinnvandring og politisk korrekthet.

Vesteuropeere forstår sjelden østeuropeeres syn på saken, for de har liten kjennskap til den strabasiøse historien, identiteten og nasjonalstoltheten i landene de anser som Europas bakgård, men som snarere er vår sivilisasjons frontlinje. I denne boken tar forfatteren oss med på en historisk, kulturell og politisk reise gjennom Polen, Serbia og Nord-Makedonia, alle tre land han har vært utstasjonert i som diplomat og skaffet seg unike kunnskaper om.

Som i den tidligere boken «Terrorens rike» (2017), hvor han skrev om Saudi-Arabia etter å ha vært norsk ambassadør der til lands, hører vi stemmen til noe så sjeldent som en diplomat uten filter.

Bokdetaljer

Forlag Document forlag

Utgivelsesår 2021

Format Heftet

ISBN13 9788275192408

EAN 9788275192408

Omtalt sted Polen Serbia Nord-Makedonia

Språk Bokmål

Sider 339

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Historien er et unikt verktøy: Et gigantisk, ukontrollert eksperiment der faktamengden er ubegrenset. Våre forfedres gjerninger - og ugjerninger - er åpne for uendelig mange fortolkninger etter hvert som historikerne blar seg gjennom kildene for å finne personer og begivenheter som påvirker utviklingen. Med utgangspunkt i dette historiske mangfoldet kan det ikke overraske at østeuropeerne er langt mer historiebevisste enn nasjonene lenger vest. Gjennom århundrene var det ofte her sivilisasjonene støtte sammen, med store konsekvenser både for lokalbefolkningen og for vårt kontinent. Som Tysklands tidligere statsminister Konrad Adenauer uttrykte det: "Historien er summen av alt som ikke burde ha hendt."

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En "uventet krise" er et velkjent grep i maktmisbrukende politikeres manipulasjonsregister. En slik krise kan for eksempel bety at man må oppløse opposisjonspartier, oppheve ytringsfriheten og arrestere opposisjonelle.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket