Denne boka tar for seg sentrale temaer innenfor samfunnsfag i førskolelærerutdanningen, og hovedfokus er barns oppvekst. Endringer i barns oppvekstkår og samfunnet generelt stiller både barn, foreldre og førskolelærere overfor nye problemstillinger og utfordringer. Andre utgave av boka er revidert på bakgrunn av ny lov om barnehager, ny rammeplan for førskolelærerutdanning og ny rammeplan for barnehagen. Boka er også oppdatert ut fra nyere forskning og statistikk. Forfatterne viser hvordan barns sosiale bakgrunn, kjønn og etnisitet kan skape store ulikheter i barns oppvekstkår, og at ulikheter ofte blir reprodusert. Andre viktige temaer er barn og medier, hvordan familien som institusjon har endret karakter, og barnehagens plass i velferdsstaten. Et eget lovkapittel ser nærmere på utviklingen med hensyn til barns rettigheter og viser til utfordringer førskolelærere står overfor. Siden forrige bok kom ut, er den nye barnehagereformen iverksatt, og boka belyser denne i et systemkritisk perspektiv. Det siste kapitlet i boka tar opp temaet profesjon og diskuterer blant annet førskolelærerprofesjonens status etter den nye barnehageloven. Denne reviderte utgaven er utvidet med to nye kapitler som omhandler barnehagen som organisasjon og ledelse i barnehagen, temaer som er sterkere vektlagt i den nye rammeplanen for førskolelærerutdanning. Her presenteres generell teori rundt organisasjon og ledelse, men knyttet opp mot barnehagen og belyst ut fra senere års omstillinger i kommunene. Ann Kristin Larsen og Mette Vaagan Slåtten arbeider som høgskolelektorer i samfunnsfag ved førskolelærerutdanningen på Høgskolen i Oslo.
Forlag Fagbokforlaget
Utgivelsesår 2006
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket4 bokelskere følger dette verket.