Forfatterens utgangspunkt er livet i et muslimsk kloster, der hovedpersonen er klosterleder. Likevel er det ikke livet i klosteret som er tema i boken, men livet i Sarajevo, der befolkningen lever under skiftende administrative systemer - i boken under tyrkisk herredømme. Romanens byråkrater, dommere, religiøse ledere og statsforvaltere ble sendt dit fra Sultanens hoff i Istanbul. Åpent opprør blir slått ned med den tids våpenmakt, men befolkningen, som er slavisk, har sin egen måte å vise sin misnøye på. Markedsplassen lever sitt eget liv som en folkets stat i staten.
Forlag Solum
Utgivelsesår 1992