De greske mytene

guder og helter fra de gamle fortellingene

av (forfatter) og Stella East (illustratør).

J.M. Stenersens forlag 2021 E-bok

Gjennomsnittlig terningkast: 4.67 (3 terningkast.)

19 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

De greske fortellingene om guder og helter har bergtatt barn og voksne i flere tusen år, fra antikken og fram til dagens bøker og filmer. I denne storslåtte boka blir lesere i alle aldre - store barn, tenåringer, og voksne med interesse for mytologier og eventyr - invitert inn i fortellingene som har formet verden vi lever i.

Med stor kunnskap og innlevelse har Inger Merete Hobbelstad nyskrevet de kjente fortellingene om Herakles og de tolv storverkene, Jason og det gylne skinn og Persevs som hugget hodet av Medusa. Vi møter de mektige og lunefulle gudene, de gnistrende amasonene, og dødelige menn og kvinner i sine liv med kjærlighet, tap og sorg.

Boken er praktfullt illustrert av Stella East.

Bokdetaljer

Forlag J.M. Stenersens forlag

Utgivelsesår 2021

Format E-bok

ISBN13 9788272017360

EAN 9788272017360

Omtalt sted Hellas

Språk Bokmål

Sider 366

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 2 1 0 0 0

Bokomtaler

Jeg er litt usikker på hva jeg mener om denne boken. Greske myter er fascinerende og boken er skrevet med en intensjon om å presentere de på en måte som passer for «dagens unge». Dagens unge kunne nok helt fint ha fortsatt å lese Maj Zamzelius fantastiske serie fra 1980-tallet, «Helter og monstre på himmelhvelvingen», men Gyldendal forlag har, på tross av å ha mottatt en rekke henvendelser opp igjennom, ikke vært villig til å trykke opp disse på nytt (Norge er et lite land og språkområde ...). Heldigvis er hørespillserien som bøkene er basert på tilgjengelig i radioappen til nrk.no, så hvis det ikke er viktig å lese selv, er det bare å spille de av der. Rick Riordan har også ganske nylig presentert gresk mytologi for unge (Percy Jacksons greske guder, på norsk i 2019) og i motsetning til Helter og monstre-bøkene, er denne tilgjengelig i butikkene. Riordans bøker (han har skrevet om andre guder også) har fått kritikk for å være for mye tilpasset dagens unge og for muntlige med anmassende språk og at det «bare blir underholdning». At myter som opprinnelig bare ble overlevert muntlig kan bli for muntlig framstilt er kanskje en litt snodig kritikk og at det bare er underholdning som du ikke lærer noe av, er jeg ikke enig i. Heller ikke at det er et problem at de færreste unge som leser dem blir inspirert til å oppsøke originallitteraturen, for det må da ærlig talt gjelde absolutt alle slike bøker. Men vil du ha noe roligere, er Hobbelstads bok et alternativ. Språket godt og boken egner seg fint for høytlesning. Selv om boka er ganske tykk, 368 sider, er ikke alle de kjente mytene med, for hver fortelling er utbrodert ganske mye, men utvalget er greit nok. Det du må avgjøre, er om det er fint med alle de velmente rådene som presenteres eller om dette føles påklistret. Her får nemlig Orfeus, som «ikke er så flink til å snakke» tips om hvordan han skal gå bort til søte Evrydike og «spørre om hva hun selv har opplevd,» slik at «kanskje hun etter hvert spør deg om det samme». Thesevs får høre at «kongen bør være klar over hvilken makt han har, slik at han husker at folk ikke alltid smiler til ham og adlyder ham fordi de vil, men fordi de er redde». Og Herakles snakker ikke bare litt om følelser rundt leirbålet ... Det er «tell» heller enn «show». Og på en måte blir denne boka mer en oppskrift på moderne livsmestring enn at den tar leseren inn i en mytisk tid. Det er jo fint og nyttig, men har en liten bismak, kanskje.

Boka er illustrert av Stella East. Illustrasjonene liker jeg virkelig ikke i det hele tatt, de er altfor glatte og karakterløse. Det er bare å sammenligne forsidebildet av Medusa med forsidebildet på f.eks. Michael Gibsons «Gresk mytologi» fra 1978 illustrert av Giovanni Casseli. Medusa var etter sigende vakker engang, men som Medusa er hun så skremmende at alle som ser henne blir til stein. Casselis illustrasjon lar deg tro på det, Stella Easts illustrasjon ser ut som en Barbiedukke.

Så, skal du kjøpe denne boka til noen unge du vil introdusere de greske mytene for? Jeg ville veldig gjerne ha sagt JA!, men det blir nok dessverre tja og selv kommer jeg ikke til å gjøre det, det blir nok å henvise til nrk-appen i stedet.

# Hobbelstad De greske mytene Anmeldelse

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

19 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket

Du vil kanskje også like

 • "Antikken på trikken" av Knut Saanum
 • "Elsket og savnet - en gravferdskonsulents betroelser" av Anne Marie Brenne
 • "Bibelen på 200 sider - frå dei første sju dagane til verdas ende" av Kari Veiteberg
 • "Nora - roman" av Merete Pryds Helle
 • "Filosofdronninger - kjente og ukjente kvinner i filosofihistorien" av Emmy Smith
 • "Lahlums utvalgte - noveller fra krimlitteraturens pionerer" av Hans Olav Lahlum
 • "Stille natt - historiene bak julesongane våre" av Oddgeir Bruaset
 • "Er jeg snerpet? - det beste fra Alle kvinners 1938" av Jenny Jordahl
 • "Kjell Aukrusts verden" av Kjell Aukrust
 • "Blodet i årene - Amalie Skram og hennes tid" av Merete Morken Andersen
 • "Lumholtz' gjenferd - verden rundt i sporene til en glemt hvit oppdager, på leting etter alt som ble borte, og det som ble igjen" av Morten A. Strøksnes
 • "Den hellige natten" av Selma Lagerlöf
Alle bokanbefalinger for dette verket