Omtale fra forlaget
Da byen ble stille er fortellingen om Tromsøs jødiske befolkning fra 1910 og frem til 1945. Denne nordligste gruppen av jøder i verden, ble nesten helt utryddet under tyskernes okkupasjon i Norge. Dette var en befolkningsgruppe som ble godt sosialisert i byen. De deltok etter hvert i hele samfunnslivet, både inæringsvirksomhet, i kultur, som idrettsfolk og i religiøse og sosiale sammenhenger.
Forlag Margbok
Utgivelsesår 2014
Format Innbundet
ISBN13 9788293065487
EAN 9788293065487
Omtalt tid 1900-1945
Omtalt sted Tromsø
Språk Bokmål
Sider 328
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketDe døde kan ikke vekkes til live og fortiden kan ikke bringes tilbake. Nazistenes mål var at jødene i Tromsø skulle utslettes og siden glemmes. Men minnet om den jødiske befolkningen bør og skal vi ta vare på og gi en tydelig plass i byens historie.
Det å få J stemplet på sitt legitimasjonskort var i realiteten det samme som å motta en dødsdom. Meningen var at alle disse mennesker skulle bli fratatt sine eiendeler, bli sendt ut landet, mistet sin statsborgerskap og aldri få vende tilbake til Norge.
Eller som Kjell selv bruker å si det: Hvordan skal man overhodet kunne forstå og leve med at en mann , og en far ble drept med den eneste begrunnelse at han var født av en jødisk kvinne?
Det jødiske samfunnet i Tromsø overlevde ikke andre verdenskrig. Det ble borte på grunn av det systematisk planlagte og gjennomførte folkemord, som nazistene utførte mot alle Europas jøder i de okkuperte områder. Dette hadde verden aldri tidligere sett, og var nøye planlagt og grundig organisert drapshandling gjennomført med Industriell effektivitet og systematikk. Konsekvensen i Tromsø var at den jødiske kulturen bukket under og forsvant for godt.