Besinnelse

naturfilosofiske essays

av (forfatter).

Humanist forlag 2007 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 3.00 (2 terningkast.)

9 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Denne essaysamlingen avdekker forholdet mellom mennesket og naturen ved å tenke på mennesket og naturen på alternative måter. Ved å drøfte naturbegrepet i antikken, middelalderen og i moderne tid viser han hvordan naturen frem til våre dager har blitt oppfattet. De første artiklene er idéhistorisk orientert, mens de andre essayene forsøker å utdype naturforståelsen ut fra en ny erkjennelsesmessig synsvinkel. Med litteraturliste.

Omtale fra forlaget

Tsunamien i Stillehavet, orkanen Katarina i USA, skogbranner i Australia, jordskjelv i flere asiatiske land og, ikke minst, hele klodens klimaendringer. Stilt overfor naturen er menneskene små og sårbare. Så hvorfor har vi så lenge trodd at det er vi som har overtaket over den? Filosof Hans Kolstad søker i disse tekstene å belyse andre og alternative måter å tenke naturen på. Boken knytter an til et idéhistorisk perspektiv, idet den gjennom drøftelser av naturbegrepet i antikken, middelalderen og i moderne tid vil vise hvordan naturen frem til våre dager er blitt oppfattet. Men tekstene går samtidig ut over det rent historiske fordi de vil belyse nye naturoppfatninger som har gjort seg gjeldende i det 20. århundre, og som innebærer et brudd med tidligere måter å tenke naturen på. I dette perspektivet handler det ikke lenger om hvordan naturen er blitt oppfattet, men hvordan den kan bli oppfattet. Kolstad fremholder at å tenke naturen er ensbetydende med å tenke mennesket. Kampen for naturen er i siste instans kampen for mennesket. Spørsmålet om hva vi skal ha av natur, er derfor også et spørsmål om hva vi skal ha av menneske. Den økologiske krisen vi opplever i vår tid, gjør at det haster med å finne et svar, og det er nettopp det denne boken kan hjelpe oss med.

Bokdetaljer

Forlag Humanist forlag

Utgivelsesår 2007

Format Heftet

ISBN13 9788292622124

EAN 9788292622124

Språk Bokmål

Sider 385

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 1 0 0 0 1

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Historien om menneskets forhold til naturen vitner om en skremmende arroganse og likegyldighet. Gjennom århundrer har naturen vært underlagt menneskets forgodtbefinnende: Oppfattet som en form for mekanisme har naturen vært frakjent all egenverdi. I denne forstand er den blitt gjort til en ting på lik linje med andre objekter, og som det står mennesket fritt å råde over. Som en hvilken som helst gjenstand har den vært prisgitt menneskets eksperimentering og manipulasjon. Ja, siden mennesket alene er i besittelse av det høyere prinsipp som bevisstheten og friheten utgjør, er mennesket i perioder blitt tillagt en naturgitt rett til å betrakte naturen som et objekt som det kan manipulere. Ikke å gjøre det er av mange blitt oppfattet som ensbetydende med et svik mot den menneskelige tanken og dens streben etter å perfeksjonere seg.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Det generøse menneske - en naturhistorie om at umak gir make" av Tor Nørretranders
  • "Tractatus logico-philosophicus" av Ludwig Wittgenstein
  • "Kunsten å leve inderlig - eksistensialisme for det moderne menneske" av Ted Harris
  • "Tingenes orden - en arkeologisk undersøkelse av vitenskapene om mennesket" av Michel Foucault
  • "Hva er sakprosa" av Johan L. T√∏nnesson
  • "Ideologienes århundre - en personlig vandring i det 20. århundrets politiske idéhistorie" av Bernt Hagtvet
  • "20 filosofer" av Gunnar Fredriksson
  • "Sva marga - følg din vei" av Arne Næss
  • "Hva er id√©historie" av Trond Berg Eriksen
  • "Virkeligheten er ikke slik vi tror - om tingenes grunnleggende oppbygning" av Carlo Rovelli
  • "Livsviktig - Arne Næss og dialogen" av Arne Næss
  • "Tidens historie" av Trond Berg Eriksen
Alle bokanbefalinger for dette verket