Forlag Gyldendal
Utgivelsesår 1974
Format Innbundet
ISBN13 9788205056695
EAN 9788205056695
Serie Mesterverk fra verdenslitteraturen 1-36
Genre Klassisk litteratur
Språk Bokmål
Sider 519
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Har nettopp avslutta storverket av Leo Tolstoj- Anna Karenina - ca 900 sider i to bind, uforkorta versjon. Det har teke tid, både fordi der var deler, sekvensar som eg måtte dvele ved, lese igjen...og fordi der var deler som eg sleit litt med.
Boka er ein samtidsroman frå Russland rundt 1870. Hovudpersonane er Anna,ei vakker gift kvinne, og den yngre offiseren Vronskij som ho forelskar seg i. Dette får skjebnesvangre følgjer både for desse to - og for familiane deira. Har nettopp lese at Anna vert samanlikna med Nora hos Ibsen - og nokre likskapar kan ein sjå.... I tillegg til Anna og Vronskij har Levin og Kitty ei framtredande rolle i romanen, saman med ein del andre personar dei er knytte til på ulike måtar.
Kjærligheten er ikke noen følelse: den er en sykdom som ikke utvikler seg litt etter litt, men plutselig er den der,rammer mennesket og lammer dets vilje. Lik rovfuglen griper den om sitt offer og fører den dit den vil, uansett hvor meget mennesket stritter imot. Og deretter begynner en "skjebnesvanger tvekamp" mellom de elskende som ubønnhørlig bringer dem begge i undergangen. *(Sitat frå føreordet i bind I)
Boka gir eit godt tidsbilde av livet til aristokratiet i Russland før revolusjonen - der omgangsformer, etikette og konvensjonar har ein framtredande plass. Det å handle på tvers av det aksepterte fører fort til utstøyting og isolasjon. Det er nok medverkande til det tragiske utfallet...
Tolstoj brukar også mykje tid på å beskrive politiske og filosofiske idear som mange var opptekne av.
Eg er glad for at eg har fullført denne - endelig - og forstår godt at boka vert rekna som eitt av storverka av Tolstoj. Det kunne til tider vere litt vanskeleg å halde konsentrasjonen der det vart diskutert politikk og filosofi, men elles så er der rikeleg å ta av når det gjeld gode formuleringar. Det som volda meg aller mest problem, var namn - same personane vart kalla ulike- ofte svært ulike - namn i ulike settingar. Men dette er forklart i etterordet... Det var også svært uvant at også ektefolk tiltulerte kvarandre med De..
Alt i alt: Ei sterk leseoppleving- kar: seks
Jer har ikke oppdaget noen ting. Jeg er bare blitt klar over noe jeg har visst.
Hvis det er fulkommenheten man søker, blir man aldri fornøyd.
Det finnes ikke de forhold mennesket ikke kan venne seg til, særlig hvis det ser at alle rundt lever på akkurat samme måten.
Man kan sitte i timesvis med bena klemt inn under seg i en og samme stilling når man bare vet at det ikke er noe som hindrer en i å skifte stilling; men hvis man vet at man må sitte slik med bena innunder seg, så får man krampe og bena begynner å rykke og dra i den retningen man vil strekke dem.
"Det ender med at du blir mer glad i henne enn i din egen." "Ja, slik kan en mann snakke. I kjærligheten finnes det ikke mer og mindre. Jeg elsker min datter med én kjærlighet, henne med en annen."
I den uendelige tid, i materiens uendelighet, i det uendelige rom utskiller det seg en blære av en organisme, og denne blæren holder seg en stund og brister, og den blæren - det er jeg.
Var på ferie i Finnmark og var innom sjølvaste bokmekkaet Karasjok. Eg snubla innom ein loppemarknad som ikkje såg ut som ein loppemarknad. Tannlegen i bygda hadde gått i grava og bøkene til loppane. Tilsynelatande ein mann med kjærleik til litteraturen. Til mi store overrasking fant eg og kjøpte følgjande lektyre:
Olav. H Hauge - Dikt i samling
Arne Garborg - Fred (illustrert utgåve)
Göran Tunström - Skimmer
Louis Ferdinand Celine - Reisen til Nattens ende
Olav Duun - Mennesket og Maktene
Günter Grass - Blikktrommen
Kjartan Fløgstad - Fyr og Flamme
Tarjei Vesaas - Is-slottet
Haruki Murakami - Norwegian Wood
Gabriel García Marquez - Berretningen om et varslet mord
Ivar Lo-Johansson - Godnatt, Jord
Ivar Lo-Johansson - Kungsgatan
Frode Grytten - Popsongar
Frode Grytten - Bikubesesong
Alexander Solsjenitsyn - En dag i Ivan Denisovitsj' liv
August Strindberg - Eit draumspel
Raymond Chandler - Den lange søvnen
Leo Tolstoj - Anna Karenina I og II
Serge Lentz - Vladimir Rubajen eller i fantasiens grenseland
Maksim Gorkij - Barndom
Kjell Askildsen - Thomas F's siste nedtegnelser til almenheten(illustrert utgåve. Illustrasjoner av Håkon Bleken)
Kjell Askildsen - Kulisser
Det absurde: for alt dette gav eg 100 kroner!! Alt var i hardperm. Nokon hadde eg frå før, men synst det er finare å ha hardperm enn pocket. Nokon var i tillegg frå bokklubbens serie Bokklubbens mestermøter, kor kunstnarar illusterer kjente verk.
Flaks i Finnmark.
Posesalg er alltid morsomt!
I dag fikk jeg med meg endel klassikere også, som jeg i det siste har tenkt at jeg burde lest. Bl.a. flere fra "boksmart" lista mi :)
Jeg fikk alle disse i en pose, så de kostet meg tilsammen 100kr.
Min liste over de ti viktigste russiske romaner