2022
Omtale fra forlaget
Det er 150 år sidan Pilt-Ola døydde, men ennå lever namnet og minnet om den største kjendisen frå Lysefjorden gjennom tidene. I denne boka har Jon Moe fått Ole Olsen Sangesand til å 'pilta' igjen, i Norden, i Russland og gjennom Sibir med sikte på Beeringstredet. Då dei første utvandrarane segla mot vest i 1825 valde Pilt-Ola å gå austover mot Amerika - til fots. Guten frå Lysefjorden ville prøva alt. Han blei driftekar, kremmar, rik handelsmann, sildetilverkar, oppfinnar, fabrikkeigar og kyrkje-eigar, før han gjekk konkurs. Så kom den endå meir fengslande delen av livet hans: Tamreinforsøk i vestheiane, krig mot ulveplaga, kontakt med kongen og mykje meir. Pilt-Ola var ein eventyrleg entrepenør og ein djupt tenkjande vandringsmann. Når minnet om Pilt-Ola nå blir tatt fram igjen, er det ikkje berre fordi han fortener det, men fordi me treng det. Han er eit makelaust førebilde for alle som vågar å sleppa den frie tanken si kraft laus på nåtida sine problem. Forfattaren har gitt ut ei rad bøker og har vunne fleire prisar, mellom anna Vinjeprisen, og er heidra med H. M. Kongens fortenestemedalje i gull.
Forlag Mosaikk forl.
Utgivelsesår 2008
Format Innbundet
ISBN13 9788279020127
EAN 9788279020127
Genre Historisk litteratur
Omtalt tid 1800-tallet
Språk Nynorsk
Sider 320
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Denne boka har venta på meg i bokhylla i noen år. Nå er jeg 45, og regner med at det ikke er mange tiårene til jeg ligger nedsenka i lokalhistorie og slektsgransking.
Pilt-Ola levde (på ekte!) i Rogaland på slutten av 1700-tallet og første del av 1800-tallet. Han het egentlig Ole Olsen Songesand, og kom fra Lysefjorden. Tilnavnet fikk han fordi han "piltet", som betyr å halte (en skade han fikk i militæret).
Jon Moes bok er et portrett av et eventyrlig liv i det førmoderne Norge. Her handler det om overtro, ulvejakt, sildefiske og reinsdyrdrift, alt med Pilt-Ola som drivkraft. I første del av boka framstår han som en blanding av Peer Gynt (minus tilbakekomst til sitt livs Solveig) og Idar Vollvik: Alltid på farten, alltid med nye ideer og ofte med en ustø landing.
Boka bremser tempoet og fokuset dreier i siste del av boka, når Pilt-Ola blir eldre og bruker mer tid på religiøse tankesprang og mindre tid på forretninger.
Denne boka passer for alle som har et forhold til indre Rogaland, sånn omtrent fra Agder-grensa til Suldal. Leser du med notatblokk ved siden av, kommer du kanskje til å plotte inn noen historiske Pilt-Ola-stoppesteder til din neste fjelltur. Det mest krevende med boka er språket. Den er skrevet på et muntlig nynorsk, men fordi boka for en stor del handler om en verden som er borte, kan en del ord være vanskelig å forstå. Den er også skrevet på et gammeldags dansk, og veksler gjerne fra nynorsk til gammeldansk flere ganger i samme setning. Jeg tror dansken er der for å markere at det som skrives er hentet fra historiske kilder.
Blir du vant til dette, og har en dragning mot fjell, historie og det indre Rogaland, kommer du til å kose deg med denne. Jeg skal i alle fall lete etter Pilt-Olas gravstein neste gang jeg er på Eiganes gravlund.