2021
Omtale fra forlaget
Johan Borgens Dagbladet-petiter fra 1930-årene under merket Mumle Gåsegg ble et begrep for avisens lesere. Nesten daglig kunne man finne morsomme, triste, følsomme betraktninger, eller skarpe og arge meningsytringer om det meste av det som foregikk, små artikler som Borgen vel å merke skrev ved siden av alt det andre vanlige avisstoffet han laget. Skarpere og mer markert, og med hensikt tydeligere, ble petitene utover i 1930-årene, inntil de kulminerte med hans praktfulle epistler under krigen. Det er fra hele dette tidsrommet, 1930 til 1941, at universitetslektor Erling Nielsen har foretatt utvalget av de 129 Mumle Gåseggene som presenteres i denne boken. De forteller om et temperament, et sinn, en artist, og først og sist om en personlighet som alltid hadde en mening med det hele.
Forlag Gyldendal
Utgivelsesår 2012
Format E-bok
ISBN13 9788205435049
EAN 9788205435049
Genre Klassisk litteratur
Omtalt tid 1918-1939
Språk Bokmål
Sider 189
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Få tekster dør raskere enn avis-petiter, selv om man samler dem i harde permer aldri så mye. Johan Borgens samling forsvarer likevel at de er utgitt som bok, mer og mer for hvert år. Jeg opplevde dem mest som et fint innblikk i det norske hverdagslivet på slutten av 1930-tallet, med en viss ironisk distanse.
Tekstene endrer seg fra 9. april 1940. Siste del av samlingen er en oppvisning i dobbeltkommunikasjon som traff leserne uten å bli fanget opp av tyskernes sensurapparat. Flere av tekstene fra krigsårene er trassige, intrikate og ekstremt rørende på samme tid. Jeg kommer ikke på så mange andre som klarer den kunsten.
Jeg har ikke lest noe av Borgen før, men kommer til å lese mer.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket