2024
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Året er 1976. Vi møter Syvert Løyning senior gjennom en iskald vinternatt. Han er på vei hjem til kona og de to sønnene etter en jobbreise til Kongsberg, da bilen bryter sammen et stykke hjemmefra og han blir nødt til å tilbringe natten i Arendal. Tilsynelatende hverdagslige hendelser lades med urovekkende betydning: Kulden og snøen og den mørklagte byen, den tykke isen på fjorden der noen har kjørt en bil utpå. Syvert plages av uforklarlige syner, og denne natten åpner noe seg for ham som han bare har ant hittil i livet. Om Karl Ove Knausgård har det blitt sagt at han lik de største forfatterne har en sjelden evne til å oppløse seg selv og annamme andre skapningers tanker og perspektiv og vise at vi eksisterer også i andre: «Knausgårds Morgenstjernen-suite, med sitt myldrende og hele tiden voksende persongalleri, er en mesteroppvisning i denne kunsten, der han forflytter seg fra karakter til karakter i beretningen om dødens oppløsning.» (Kristoffer Ahlström, Dagens Nyheter)
Forlag Oktober
Utgivelsesår 2024
Format Lydfil
ISBN13 9788249529285
EAN 9788249529285
Serie Morgenstjernen (5)
Omtalt tid 1970-1979
Språk Bokmål
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Del fem av Knausgårds Morgenstjerne-serie, men som i forrige bok er det lite å se til denne stjernen. Som i forrige bok er det heller ingen essey du kan lett hoppe over, og faktisk med sine 300 sider må en nesten påstå at dette er en novelle i Knausgård-format.
Vi møter Trond, med en havarert Ascona i Arendal en gang på 70-tallet. Det var vist så kalt den vinteren at en påståelig kunne kjøre bilen sin ut på fjorden. Trond bruker muligheten til å ikke dra hjem til familien men heller overnatte i Arendal og drikke seg sanseløs.
I anledning det å drikke seg sanseløs skal det selvsagt filosoferes litt over livet og døden, som i alle Knausgårds bøker, men det blir også laget litt mat med den største presisjon, som i alle Knausgårds bøker.
Hele Morgenstjerne serien har noe mørkt i seg, men jeg var spent på om Knausgård skulle dykke like dypt ned i avgrunnen som forrige bok. Det gjør han ikke, noe som er både en lettelse og en skuffelse. I stedet lar han hovedpersonen grave sine egne hull, vi sannsynligvis ikke vil få vite hvordan han skal komme seg ut av.
Det er på mange måter klassisk Knausgård, men siden han nå har lagt bort disse lange esseyene i teksten, vil jeg kanskje si at han er på sitt mest tilgjengelige på mange år.
Jeg triller fire av seks bobler uten aircondition ut på fjorden for denne "novellen".
Bra skrevet, umulig å ikke leve seg inn i fortellingen. En dyster stemning gjennom hele boken.
Hm.. nominert til Lytternes romanpris, trur nok ikkje denne vinn. Synest boka er språkleg svak, for pratsam og ikkje spesielt interessant utanom kjærleiksforhaldet i Russland som eg synest er vakkert skildra.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketLitt som revevalper eller kattunger som fort lærer hva som er farlig og hva som er trygt i nærområdet sitt, hvor de kan gå og hva de må holde seg unna, lærte Einar og jeg oss manøvrere i barndomshjemmet. Vi var begge fulle av den uartikulerte, kanskje til og med uerkjente kunnskapen som oppstår i nære relasjoner, den som gjorde det mulig å lese fars og mors kropp og liksom parere deres ønsker allerede før de hadde blitt ønsker, sånn at vi i størst mulig grad kunne unngå vanskeligheter. Det var en kunnskap vi aldri ble eksaminert i på skolen, selv om den kanskje var den viktigste, og en alle elevene hadde.
Hjemme var der hjertet var, het det i en sang.
Hjertet mitt var ikke her.
Men jeg ville at det skulle.
– Kom igjen, hjerte, sa jeg. – Vær her med meg.
-Og på julaften sluknet kjøleskapet, sa Kåre.
-Det er entropien, det, sa jeg. -Alt går mot kaos. Vi må kjempe mot det hele tida.
-Ikke i skogen sa Kåre. -Der ordner alt seg selv, bare man lar det i fred.
-Det er fordi den er levende, sa jeg. -Tingene våre er jo ikke det.
Jeg tok fram Bibelen fra nattbordskuffen og bladde i den, en fullstendig dødfødt idè, naturligvis. Det var ikke relgion jeg trengte, men opium.
Jeg satte meg ved kjøkkenbordet og tente en røyk mens jeg ventet. Hørte stemmene fra stua og kom på platespilleren, som fortsatt snurret. Jeg var en dårlig vert som hele tiden glemte musikken. Funderte et øyeblikk på om jeg skulle gå inn og sette på en ny plate. Men det var deilig å sitte her, utenfor blikkene og stemmene som alltid nappet og dro, aldri lot en være i fred.
Jeg skal lese de nominerte bøkene før vinneren kåres, og se om egne vurderinger stemmer med juriens vurderinger og avgjørelse.