2012
Ingen favoritt
Ingen omtale
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
I denne tredje boka om Julie er handlingen lagt til krigens dager, noe som gjør at det hverdagslige settes i et annet lys og menneskene stilles overfor uvante krav. Splid og mistenkeliggjøring, håp og forsoning løper igjennom alt som skjer. For Julie og hennes familie er det ingen mangel på begivenheter som hører den vanlige tilværelsen til. Også i en absurd virkelighet er menneskene først og fremst til for hverandre, og de avgjørende hendelsene skyver alt annet til side. De andre bøkene er: Julie og Som dine dager er.
Omtale fra forlaget
I denne tredje boka om Julie er handlingen lagt til krigens dager, noe som gjør at det hverdagslige settes i et annet lys og menneskene stilles overfor uvante krav. Splid og mistenkeliggjøring, håp og forsoning løper igjennom alt som skjer. For Julie og hennes familie er det ingen mangel på begivenheter som hører den vanlige tilværelsen til. Også i en absurd virkelighet er menneskene først og fremst til for hverandre, og de avgjørende hendelsene skyver alt annet til side. De andre bøkene er: Julie og Som dine dager er.
Forlag Aschehoug
Utgivelsesår 2003
Format Innbundet
ISBN13 9788203186806
EAN 9788203186806
Serie Julie (3)
Genre Historisk litteratur
Omtalt tid 1939-1945
Omtalt sted Møre og Romsdal
Språk Bokmål
Sider 361
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
"Lenker" er den tredje av i alt fire bøker om Julie. I "Julie" møtte vi ungjenta Julie som var i ferd med å bli voksen, og som var full av forventninger til livet. I "Som dine dager er" var Julie gift med Jørgen Storvik, og vi fulgte det unge paret i deres første år som nygifte, der de slet med Jørgens foreldre, som ikke ville overlate gården til dem og som lot dem gå nærmest som ubetalte tjenestefolk på gården i årevis.
Det har gått noen år idet handlingen i "Lenker" begynner. Julie og Jørgen har fått sønnene Christer, Jostein og Helge. Etter en ulykke i fjøset noen år tidligere, hvor Julie mistet barnet hun bar på, trodde ingen av dem at de kunne få flere barn. Stor var derfor gleden over at atpåklattene Sunniva og Sven meldte sin ankomst etter hvert.
Jørgens bror Ivar har i mellomtiden vendt tilbake fra Tyskland, hvor han har gått i lære for å bli flinkere på klaveret, og med seg har han sin tyske kone Helene. Ivar er også overbegeistret for Hitler, som har fått Tyskland på fote igjen i løpet av de harde tredveårene med stor arbeidsledighet og utbredt fattigdom. Han har meldt seg inn i NS, selv om han ikke er spesielt interessert i politikk.
Etter at Tyskland har okkupert Norge og blant annet Kristiansund er bombet sønder og sammen, viser det seg at Jørgens barndomskamerat Hallgrim Aas er nazist. Det er også presten Inge, som er gift med Julies søster Johanne. Det er nesten ikke en eneste familie som ikke er berørt av dette på et eller annet vis, og slik splittes mange familier under okkupasjonen. Johanne er bare en blek skygge av seg selv etter noen års ekteskap med Inge, og spørsmålet er om hun tidsnok skjønner at det ikke er liv laga med denne mannen, som ikke bare ødelegger henne, men også barna de har sammen.
Etter et langt liv med mye slit, blir Julie til slutt en bisk og nokså bitter kvinne, som til forveksling ligner sin egen mor der hun maser og kjaser på alt og alle, er livredd for hva bygda skal mene om både det ene og det andre, om "hva folk vil si", som skjuler sine følelser så godt hun kan, som er så prektig at menneskene rundt henne blir provosert og som hele tiden jager barna rundt, gir dem følelsen av aldri å være gode nok.
Anne Karin Elstad beskriver forholdene under krigen - med varemangel og rasjonering, frykt for angiveri, illegal lytting til radiosendingene fra London, svartebørshandel m.m. Vi får også vite hvordan det går med familien Storvik og menneskene rundt dem i de første årene etter krigen, og innvies i oppgjøret med landssvikerne, tyskertøsene og dem som i det hele tatt sto på feil side under krigen. Sånn sett er denne boka interessant i forhold til å belyse forholdene i Norge under de rådende forholdene på den tiden.
Mens jeg har likt de to foregående bøkene pga. dialogene og alt det usagte som har ligget mellom linjene, synes jeg denne tredje boka har sine svakheter. For det første opplevde jeg at det ble vel mange gjentakelser fra de foregående bøkene, som om boka som sådan skulle kunne stå helt på egne bein. For det andre ble det mye oppramsing av fakta om krigen, som jeg tenker at lesere som gjennomgår denne boka kan fra før av. Det var i det hele tatt lite nytt og oppsiktsvekkende om krigen. Og for det tredje synes jeg ting ble for overtydelig, som om leseren må ha det meste inn med tesje. Det som var styrken i "Julie" og i "Som dine dager er", manglet rett og slett i denne tredje boka.
Selv om min begeistring har avtatt en god del i forhold til de to første bøkene, må jeg understreke at jeg aldri har vært i tvil om at jeg også ønsker å lese den siste boka - "Fri". Den er jeg i skrivende stund allerede godt i gang med. I alle fall: det blir terningkast fire på "Lenker".
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketI dag står flaggstangen naken
blant Eidsvolls grønnende trær.
Men nettopp i denne timen
vet vi hva frihet er.
(Nordahl Grieg)
..og slik er nå bygda, at har du først stilt deg utenfor, så skal det godt gjøres å reise seg igjen.
Han står og ser etter ham der han går langs bygdeveien og tenker at den som ikke tror at skjebnen har en finger med når det gjelder oss mennesker, kjenner ikke livet.
Naboer kan være uvenner, de kan kritisere og baksnakke hverandre, men når noe kommer på, da står de sammen, viser at de bryr seg om hverandre, kan vise omsorg når det gjelder.