Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Har en ulv egenverdi? Er det galt å utrydde blåhvalen? Dette er noen av spørsmålene som besvares i Sigurd Hvervens nye bok. Boken introduserer naturfilosofi for et bredt norsk publikum. I et tilgjengelig språk tas leseren til kjernen av tenkningen til kjente navn som Peter Singer og Arne Næss. I tillegg introduseres mindre kjente filosofer, som Holmes Rolston, for første gang på norsk. Singer og andre mener det kun er individer som teller i etikken. Hverven forsvarer en mer helhetlig miljøetikk: Hele det levende fellesskapet på jorda har egenverdi. Men dersom naturen er verdifull i seg selv, hvordan skal en slik tanke omsettes i praksis? Boken undersøker også hvordan ulike natursyn er styrende for våre praksiser overfor, og moralske vurderinger av, naturen. Hverven viser begrensningene ved et menneskesentrert syn på verden, der naturen betraktes som en samling «ressurser». Tenkemåten hjemsøkes av spøkelser fra 1600-tallets naturvitenskap. Hverven tar til orde for å anerkjenne at naturen rommer mange ulike verdifulle livsprosjekter, som mennesker bør respektere. Naturen er full av liv, den består ikke bare av mekaniske ting. Boken er skrevet for å kunne leses av folk som ikke har studert filosofi, og et mål med boken er å etablere «naturfilosofi» som navnet på den typen tenkning boken tar til orde for.
Forlag Dreyers forlag
Utgivelsesår 2018
Format Heftet
ISBN13 9788282654227
EAN 9788282654227
Serie Dreyer perspektiv (2)
Språk Bokmål
Sider 234
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Når eit flyktig sinn greier å fullføre ei filosofibok er det eit teikn på kvalitet. Hverven si bok skulle vore pensum i alle filosofikurs, nettopp fordi han greier å problematisera utdatert antroposentrisme. Lesaren blir i staden ståande igjen med måter å sjå verdi i naturen. Individer og økosystemer blir tillagt ulik vektlegging blant moderne filosofar. Premissane forandrar seg i kvart kapittel, mellom anna ved at økonomifaget også får gjennomgå. Ei innføringsbok for eit av dei aller viktigaste emnene i vårt årtusen: naturfilosofi og miljøetikk.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket