Karmøys historie

bind IV

mot havet du deg vender

fra 1800 til 1900

av (forfatter).

Fagbokforlaget 2010 Innbundet

2 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Meretes eksemplar av Karmøys historie - bind IV

Lesetilstand

Bruker denne som oppslagsverk

Hylle

Historie

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Denne boken tar for seg Karmøy på 1800-tallet. Den forteller blant annet om sildekulturen fra 1808 til 1870, om gruvedriften som startet i 1865, om gullfunn og gravhaugplyndring, og om utvikling og modernisering. Med litteraturliste og saks-, person- og stedsregister.

Omtale fra forlaget

Denne boka utgjør fjerde bindet av Karmøys historie, og handler om 1800-tallet. Forfatteren forteller om hvordan sildekulturen fra 1808 til 1870 prega samfunnet og førte til stor innflytting og kraftig folkevekst, fra 4000 til 13 000 mennesker i perioden. Havets sølv skapte velstand og gode kår, men gjorde også at samfunnet var sårbart når silda år om anna svikta og til slutt forsvant. Boka viser hvordan Karmøy-samfunnet klarte å omstille seg da silda blei borte fra 1870 av. En grunn til den vellykkede omstillinga var funnet av kopper på Visnes. Fra 1865 kom det i gang gruvedrift her, og gjennom en trettiårsperiode bygde de franske og belgiske eierne Visnes-verket opp til en av de største og mest utvikla bedriftene i landet. Boka forteller om gullfunn og gravhaugplyndring, og om presten som redda Avaldsnes kirke. Men også den sterke utviklinga og moderniseringa av Karmøy samfunnet, med utbygging av skole-, helse- og sosialvesen, er gitt stor plass. Forfatteren forteller om hvordan samfunnsendringer fikk betydning for enkeltmennesker i Karmøy. Vi møter karmøybuen heime på øya, men blir også med sjøgutten på reise verda rundt. Og forfatteren viser hvordan Karmøy kulturen gjennom 1800-tallet blir knytta til at øya blei kalt De helliges Ø. NILS OLAV ØSTREM er født i Skjold i 1961, og bor i Klepp. Han tok hovedfag i historie ved Universitetet i Bergen i 1989, og doktorgrad ved Universitetet i Tromsø i 2002. Østrem er førsteamanuensis i samfunnsfag ved Universitetet i Stavanger. Han er forfatter av bøkene Norsk utvandringshistorie, historia om Stord 1720-1900 og gards- og slektshistoria for Skjold og Skåre. Hovedfagsoppgava handler om husmannsordninga i Skjold og Vats, doktoravhandlinga tar for seg utvandringa derfra. Forfatteren har vært medredaktør for Heimen, er medlem av skriftstyret for sogeskriftet Vindetreet i Vindafjord, har redigert bøker og forfatta flere lokal- og migrasjonshistoriske artikler.

Bokdetaljer

Forlag Fagbokforlaget

Utgivelsesår 2010

Format Innbundet

ISBN13 9788245010220

EAN 9788245010220

Serie Karmøys historie (4)

Omtalt tid 1800-tallet

Omtalt sted Rogaland

Språk Bokmål

Sider 527

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket