Ingen lesetilstand
Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Boken presenterer samtlige norrøne guder og gudinner. Den tar for seg deres avstamning og slektskap, deres guddommelige egenskaper og spesielle særtrekk, samt gudemytene de er en del av. Alle mytologiske begrep er forklart og oversatt fra den norrøne benevnelsen. Hver artikkel har henvisning til kildeskriftene. Har register.
Omtale fra forlaget
En praktbok for alle som ønsker å vite mer om den gamle fellesnordiske religiøse tro og den norrøne gudeverdenen. Boken beskriver hele det norrøne gudeuniverset med sine ni verdener, skapelsesmyten og tilblivelsen av jord og himmel, guder og mennekser, jotner, dverger og uhyrer. Vi blir kjent med gudeverdenens myter og maktforhold, og får beskrevet hvordan jorden, guder og mennesker får under i Ragnarok. Men så fødes jorden på ny, og bare noen få guder og mennesker overlever. Andre temaer som omtales er norrøn mystikk, runer og trolldom. Det fortelles om gudenes plass i menneskenes liv og om hvordan den gamle gudeverdenen har påvirket menneskenes kultur og hverdag opp gjennom århundrene.
Forlag Schibsted
Utgivelsesår 2008
Format Innbundet
ISBN13 9788251625159
EAN 9788251625159
Språk Bokmål
Sider 223
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
En innføring i norrøn mytologi
En grei innføring i det lille vi vet om de ni norrøne gudeverdenene danner bakgrunnen for å forstå æsene, vanene, jotnene, alver, og mennsker fra norrøn tid. Guder og jotner presenteres i egene kapitler, med alver, uhyrer og noen elementære skapninger inn i mellom.
"Norrøne guder og myter" klarer å formidle norrøn mytologi og hva verdenene og skikkelsene representerer. Vi får en innføring i kraften i seid og galder, med et glimt av verdigrunnlaget og kulturens betydning.
Betydningen av navn er godt fremhevet, til tider til det kjedsommlige. Noen få av dem er feil eller glimrer med sitt fravær.
(eks.: Loke[Han som volder undergangen];
Gnitahei[heia ved Gnit], gniten eller gnien betyr gjerrig på norsk og jeg antar det betød det samme på norrønsk. Det ville vært fint om oversetteren fanget opp og formidlet sånne koblinger.)
Det eneste jeg savner i boken er en innføring i staver/runer og deres betydning. De hører vel med i vår, og ikke gudenes verden.
Lars Magnar Enoksen gir en god innføring i den gamle gudeverdenen, med den samme kraftfulle og kortfattete språkformen man finner de gamle historiene.
4 av 5 stjerner * *
Norrøne guder og myter
En bok av: Lars Magnar Enoksen
Oversatt fra svensk av: Kåre A. Lie
Utgitt av: Schibsted (2011 2.opplag)
ISBN: 978-82-516-2515-9