The Girl

A Life in the Shadow of Roman Polanski

av (forfatter).

Atria books 2013 Hardcover

1 bokelsker følger dette verket.

Kjøp boken hos

Se på denne utgaven hos amazon.co.uk Kjøp boka hos ark.no

Michis eksemplar av The Girl - A Life in the Shadow of Roman Polanski

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Biografi

Lesedato

2013

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Se min omtale

Bokdetaljer

Forlag Atria books

Utgivelsesår 2013

Format Hardcover

ISBN13 9781476716831

Språk Engelsk

Sider 272

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokomtaler

En marskveld i 1977 skulle bli til dagen som skulle forandre livet til den berømte filmregissøren Roman Polanski og den daværende 13 årige jenten Samantha Geimer. Det som startet som et fotooppdrag til "Vogue Hommes" endte med at Polanski og Geimer hadde seksuell omgang med hverandre. Men som det skulle vise seg har problemene med dette bare så vidt begynt. Polanski og Geimer ble til gjenstand for en urettferdig ført sak hvor dommeren var mer interessert i medienes omtale av hans dommerkvaliteter enn hva som skjer med de involverte i saken. Etter Polanski var i fengsel og gjennomgikk den pålagde psykatriske evalueringen som skulle konkludere, i samstemmelse med Geimer og hennes familie, straffen ombestemte dommeren seg. Polanski flyktet landet.
Mens Polanski har skrevet sin versjon av hendelsene i 1984 i selvbiografien "Roman by Polanski" er det ikke før nå at vi får høre Geimers versjon og får vite hvordan hendelsene i 1977 og dens følger har påvirket livet hennes.

Jeg har skrevet min masteroppgave om Polanskisaken og stiller derfor med inngående kunnskap om saken. Mye har blitt skrevet om Polanskisaken både i 1977 og da Polanski ble arrestert i 2009 - og like mye har vært fabrikert eller simpelthen blitt gjentatt eller tolket på feil måte (både av mediene eller de som har lest og kommentert saken). Derfor er jeg overbevist om at noen som ikke kjenner til detaljene i saken gjør godt av å se dokumentaren "Roman Polanski: Wanted and Desired" som ikke bare skildrer begivenhetene og de kompliserte jurdiske problemene på en forståelig måte men som blir ansett av alle parter involvert i saken (altså Polanski, Geimer, advokatene og statsadvokaten) som en troverdig beskrivelse av hva som har skjedd.

I "The Girl: a life in the shadow of Roman Polanski" forteller Geimer om sin bakgrunn, sitt møte med Polanski og følgende som rettsaken førte med seg. Hun skildrer et liv som er preget av angst og mediepress som ifølge henne selv har gjort mer skade enn den seksuelle kontakten med Polanski. Allikevel er boken ikke like forsonende enn man skulle anta (særlig om man har sett Geimer opptre i offentligheten og tale Polanskis sak). Hun er tydelig hva hun mener om Polanski og sier like klart hva hun synes om mediene og de som har prøvd å få profitt av hennes historie. Geimer er flink til å minne leseren om at tiden saken har tatt sin begynnelse i har vært ganske så forskjellig av de forholdene vi kjenner i dag. Dette er i mine øyne et meget viktig poeng som gjerne blir glemt i dagens diskusjon om Polanskisaken. Til tross for denne styrken føler jeg meg ofte forvirret nå at boken er lest ut. Geimer er ikke tydelig nok på hvilken måte hun vil distansere seg fra offerrollen og gir en ambivalent inntrykk hvilket forhold hennes interesse og behov for pengene har spilt i kjølvannet av begivenhetene i 1977. Dette er synd siden Geimer stiller relevante spørsmål til det å være stemplet som offer: har vi et gitt inntrykk hva begrepet offer innebærer? Gir man avkall å være et offer når man velger å gå videre med sitt liv? Eller har hun blitt gjort til et større offer enn hun egentlig var?

"The Girl: a life in the shadow of Roman Polanski" er Samantha Geimers bestrebelse om å få kontroll over hennes historie tilbake og er et viktig del av puslespillet om man vil forstå Polanskisakens kompliserte forhold. Sammen med Polanskis selvbiografi, sakens originaldokumentene og dokumentaren "Roman Polanski: Wanted and Desired" har de lesere som interesserer seg for Polanskisaken nå mulighet til å høre begge partenes versjoner og danne sin egen mening om hvilken stemme de vil helst lytte på.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket