Ingen lesedato
Omtale fra forlaget
Hovedformålet med boka er å gi barnehagepersonale, førskolelærerstudenter og andre studenter på høgskole- og universitetsnivå som er opptatt av førskolebarn, et innblikk i hvordan man i barnehagen kan oppdage, kartlegge og iverksette tiltak overfor barn som ofte blir avvist og ignorert av sine jevnaldrende. For å få til dette må man både fokusere på barnet og på barnets omgivelser i barnehagen, da andre barn og voksne i stor grad er med på å påvirke barnets atferd. Bokas tema belyses fra ulike teoretiske perspektiver. Sentralt står teori om lek, avvisning og ignorering og kanskje aller viktigst: teori om hvordan personalet i barnehagen kan hjelpe barn som før har blitt avvist og ignorert, til å bli inkludert i leken. For å få til dette er lekegrupper med 2-3 andre barn og en voksen den metoden som blir beskrevet. Lekegruppene blir satt sammen og tiltakene satt i verk på bakgrunn av kartlegging som er gjort på forhånd. De er skreddersydd det enkelte barnet og dets barnehagekontekst og følger ikke en ferdiglaget mal. Den voksnes oppgave i lekegruppen blir å observere barnet og gi det tilpasset støtte mens leken og samhandlingen pågår.
Forlag Cappelen Damm akademisk
Utgivelsesår 2010
Format Heftet
ISBN13 9788202322304
EAN 9788202322304
Språk Bokmål
Sider 183
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Dette er etter det jeg vet, første boken til Ellen Birgitte Ruud. Den baserer seg på doktoravhandlingen hennes, bare i en litt forkortet og boktilrettelagt form. Jeg har lest hennes andre bok: "Sosial fantasi lek". Denne var nok noe mer "avhandlingsaktig" men grei nok. Teori delen hadde flere interessante poenger om årsaker til at barn blir ekskludert fra lek i barnehagen, men samtidig også strategier om hvordan de lettere kan bli inkludert, noe forskningen hennes også handler om. Forskningen hennes tar mer spesifikt frem barn som sliter med det sosiale og som ofte blir avvist av andre i lek, der Ruud satte dem i hver sine lekegrupper med andre barn og sammen med en annen voksen fra barnehagen. Slik kunne hun være med å kartlegge og tilrettelegge for at de avviste og ignorerte barna kunne få bedre innpass i leken og en mer positiv lekeerfaring. Selvom dette er en grei bok så synes jeg det blir litt for mye avhandling og litt lite bok, selvom første delen kan ligne litt mer på det. Boken gir ingen konkrete fasitsvar og forskningsprosjektet var noe i det minste lage. Men, alt i alt et greit innblikk i barnas lekeliv i barnehagen. "Sosial Fantasilek" er på en måte en oppfølger til denne.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket