Hadji. Bd. 1

av (forfatter).

Hjemmets bokforl. 1986 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.80 (5 terningkast.)

23 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Marit Håverstads eksemplar av Hadji. Bd. 1

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Midtøsten/Asia

Lesedato

2013

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Se min omtale

Bokdetaljer

Forlag Hjemmets bokforl.

Utgivelsesår 1986

Format Innbundet

ISBN13 9788259003225

EAN 9788259003225

Serie Hjemmets bokklubb

Språk Bokmål

Sider 311

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 1 1 1 0 0

Bokomtaler

Leon Uris var svært populær i sin tid, - spesielt huskes han kanskje for romanen Exodus, som handler om jødisk innvandring til Palestina før staten Israel var et faktum. I Hadji tar han historien et hakk videre og skildrer forholdene rundt opprettelsen av den nye staten.

Dette er en merkverdig konstruksjon av en roman. "Jeg"-personen Ishmael er en ung muslimsk gutt som forteller hva som skjedde med familien og samfunnet hans i denne perioden, men i tillegg er Uris selv den allvitende fortelleren som gir oss historieforelesninger og skildringer av begivenheter som ikke hører naturlig hjemme i Ishmaels beretning.

Leon Uris var sjøl jødisk og gjorde ingen hemmelighet av sine sionistiske sympatier. Likevel synes jeg det er påfallende at han så seint som i 1984 tegnet et så stereotypt bilde av "arabere" som han kaller den muslimske befolkningen i området. Alt i alt en skuffelse - terningen falt på en treer hos meg. Når jeg likevel velger å fortsette på bind 2, er det fordi jeg gjerne vil ha med meg resten av Ishmaels historie.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hadji bind og 2

Jeg reagerer på en tidligere anmeldelse som nærmest kaller Leon Uris en sionist, og gjør et nummer av at forfatteren er jøde med sionistiske sympatier. Det lukter lang vei av venstresidens ubalanserte syn på Palestina konflikten og en 100% sympati for palestinernes sak. Jeg forsvarer ikke Staten Israel på noen som helst måte, like lite som jeg forsvarer de ugjerningene palestinerne har stått for. Et mer balansert syn er på sin plass. At forfatteren bruker mange historiske fakta i saken har ikke noe med belæring å gjøre. Det er nødvendig for at romanen skal fremstå troverdig. Selvfølgelig er dette sjønnlitteratur, og ikke som den forige anmelderen mener en oppfølging til Exodus. Etter min mening fremstår dette som en fortelling om palestinernes sjebne etter staten Israels opprettelse. For å lære Leon Uris bedre å kjenne må en lese flere bøker av forfatteren. Det har jeg gjort, og er enig med mange som hevder at han alltid forsvarer de svakes sak. Det er lov å ha politiske meninger og ikke iike dem. Hva med Knut Hamsun og John Michelet. Hamsun nazistiske sympatier og Michelet kommunisme. Hvis en er så sneversynt at en ikke liker forfatterne på grunn av deres politiske syn, så går en glipp av mye god litteratur. En må lære å skille mellom forfatteren Hamsun og nazisten Knut Hamsun. Det samme gjelder forfatteren Jon Michelet og kommunisten Jon Michelet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Hadji. Bd. 2" av Leon Uris
  • "Avtale i blod" av Stuart Woods
  • "Kavkaz" av Anthony Corbett
  • "Spillet om Hong Kong" av John Trenhaile
  • "Onassis - liv og levnet til Ari Onassis" av Peter Evans
  • "Mila 18" av Leon Uris
  • "Moskva intriger" av Robert Moss
  • "Armageddon" av Leon Uris
  • "Et ideelt par" av Dominick Dunne
  • "Skygger på snø" av Madge Swindells
  • "Gaven fra en fremmed" av Clark Howard
  • "Nødrop fra Ninive" av Anthony Corbett
Alle bokanbefalinger for dette verket