Olav Audunssøn og hans barn

bd. 2

av (forfatter) og Johan Kippenbroeck (illustratør).

De norske bokklubbene 1980 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.10 (10 terningkast.)

60 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Marit Håverstads eksemplar av Olav Audunssøn og hans barn - bd. 2

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Nobelprisvinnere

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Olav Audunssøn og hans barn utkom i 1927 og etterfulgte Olav Audunssøn i Hestviken. Olavs kamp for å forstå livet og livskreftene fortsetter. Til tross for at han ønsker å leve det gode og riktige liv, floker det seg til. Til å begynne med rasjonaliserer han bort sin egen skyld - det er omgivelsene, naturlovene, andre mennesker som er årsak til alle hans ulykker. Selv Gud går ikke fri. I romanens avslutning avklarer imidlertid Sigrid Undset Olavs skjebne. I sin botsgang forstår han at ingenting kan gjøres ugjort og at ondskapens og lidelsens problem alltid vil forbli et mysterium.

Bokdetaljer

Forlag De norske bokklubbene

Utgivelsesår 1980

Format Innbundet

ISBN13 9788252505764

EAN 9788252505764

Genre Historisk litteratur Klassisk litteratur

Omtalt tid Middelalderen

Språk Bokmål

Sider 307

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

3 5 2 0 0 0

Bokomtaler

Dette er også et storslagent middelalderverk av Sigrid Undset, men dessverre, for meg er det ikke like fengslende som Kristin Lavransdatter. Det er andre gang jeg leser disse fire bindene, - det er rundt førti år siden sist, og det rare er at jeg husket dem som mer fascinerende enn jeg synes de var nå! Men bevares, - Sigrid Undset kan jo både skrive og dikte og er full av kunnskaper om middelalderen, så hun får en felles femmer for disse bøkene, men jeg ble litt skuffet. Hun favner jo vidt i sin nærgående skildring av middelalderen, - både storpolitiske hendelser, hverdagslige gjøremål, sæd og skikk og menneskenes hjerter og ikke minst katolsk tankegods og religiøse grublerier er så grundig beskrevet at jeg følte at jeg var en deltaker, - en deltaker som også levde midt i den naturen som Undset skildrer så fantastisk godt. Men, - det kan faktisk av og til bli litt for mye av det gode, - setningene blir til tider svært innfløkte og litt for fulle av gamle ukjente ord og begreper, - som jo på den annen side nettopp er med på å få meg til å føle at det hele er autentisk.

Så var det handlingen og personene. Handlingen rommer hele livet til Olav og barna hans, og ikke å forglemme, til hans hustru Ingunn. Det er et storslått skjebnedrama som skildrer konsekvensene av personenes valg, som igjen springer ut av deres opplevelser og personligheter. Men bokverket skjemmes av den tungsindige Olavs omfattende religiøse grublerier rundt synd og skyld. Disse blir det alt for mye av, - og her får jeg heldigvis støtte av Sissel Lange-Nielsen i etterordet i min utgave. Første bind er etter min mening strålende, mens det andre og tredje er tyngre og mer innadvendt før det siste bind igjen er mer handlingsdrevet.

Til slutt må jeg ha med noen refleksjoner rundt egne «minner» fra disse bøkene. Det er veldig rart å oppdage at noe som jeg har husket godt fra første gangs lesing, og som jeg trodde var viktige hendelser som fyldte større deler av boken, viser seg å være noen mindre hendelser som var overstått på et par sider! Mens det er mange andre og større hendelser, jeg ikke husker.
Og enda rarere, - jeg «husker» noe som ikke står der!! Jeg er på randen av å lese den en gang til(!), for å se om jeg har klart å hoppe over det! Og her må dere som kjenner deres Undset hjelpe meg! Jeg var så sikker på at Undset her skildret et møte mellom Olav og den unge Lavrans Bjørgulfssøn, hans hustru Ragnfrid og møen Kristin i et overnattingssted på deres reise fra Skog til Jørundgård, - men det var ikke der!! Derimot traff Olav Lavrans mens han var tilsynelatende singel, - en ung og hjelpsom «knekt», som hjalp Olav med å finne veien ut av kjøpstaden Oslo. Er ikke det merkelig, - det er antagelig ingen andre som kan huske dette feilaktige minnet mitt!?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

En fantastisk bokserie i fire deler. Bør absolutt leses.
På høyde med Kristin Lavransdatter.
En skildring av livet i middelalderens Norge.

Vi blir kjent med Ingunn og Olav som hver for seg lever i en kamp mellom hva som er rett og galt. Hvordan er det å leve i et samfunn der tradisjon og religion råder? Der ære og sømmelighet er tungtveiende, og der en enkelt hendelse kan hjemsøke deg resten av livet...

Er kjærligheten til ektefelle, barn eller Gud den viktigste?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

'Det er ikke visst, Cecilia, at han ville trives her - gamle folk har vondt for å venne seg til nye skikker.'

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Eirik sto stille og så på faren. Igjen syntes han undrende - det var jo sant alt som faren sa, og likevel visste han, men sannheten er nu annerledes - .

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ut av setstuens dør trådte hans far, fulgt av søsteren. Faren var helgekledd, i fotsid grønn kjortel med sølvbelte om midjen, han gikk sønnen imøte rank og verdig. Han var nyrakt og nykjemmet, om det firskårne, stengrå ansikt med de blodsprengte lyseblå øynene bruste hans vakre hår. Det var fullkomment isgrått nu, med drivende gullhvite flaker oppå i lokkenes myke bølgefall. Eirik hadde alltid tenkt seg Gud fader den Allmektige i sin fars lignelse.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Men det sovende barn lyste av sunnhet; hun var hvit i ansiktet, men det var rundt og friskt som perler; litt mutt og egensindig så hun ut, selv nu når hun sov, og de lyslette, lange øyefrynser skygget ned på kinnets runding. Den korte, rette nesen og hakens brede bue talte om stivsinn eller hugfasthet – hun var for ung til at en kunne si om det var det ene eller det annet.

Den ene hånden hennes hang utenfor over sengestokken – det så umakelig ut. Varsomt tok Olav datterens hånd, la den oppunder barmen. Brystene hennes rundet seg fast og fint under kjolens røde ull så splitten gapte og det syntes, hun hadde utsydd bringeduk under snøringens sølvlenke. Også på ermene var denne kledningen blitt for liten til henne nu – et langt stykke av håndleddet stakk frem.

Olav stod og så på sin datter, til han kjente han frøs i morgenkjølen med bare en kappe om seg. Så tok han opp de små, røde skoene; de var mørke av væte, av bunnvannet i båten vel – faren satte dem opp på kanten av den iskalde åre.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nymånen svam tynn og sommerlig hvit i den rødgrå luft over Hudrheimslandet, da Olav kom roende under Oksen. En atterglans av dagskjæret dvelte ennå oppover forbergets stenvegg. Olav rodde med varsomme åretak i kveldsstillen. Han la inntil i en liten kløft hvor det var en stripe fjære i bunnen, drog båten opp og vandret oppover gjennom den skoggrodde revne i berget.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Olav Audunssøn og hans barn - bd. 1" av Sigrid Undset
  • "Olav Audunssøn i Hestviken - bd. 2" av Sigrid Undset
  • "Olav Audunssøn i Hestviken - bd. 1" av Sigrid Undset
  • "Dronning uten rike" av Ragnhild Magerøy
  • "Nabots sten" av Sara Lidman
  • "Jorsal" av Ragnhild Magerøy
  • "Fortellingen om Viga-Ljot og Vigdis" av Sigrid Undset
  • "Himmelen er gul" av Ragnhild Magerøy
  • "Baglerbispen" av Ragnhild Magerøy
  • "Nikolas" av Ragnhild Magerøy
  • "Mens nornene spinner" av Ragnhild Magerøy
  • "Kjærligheten spør ikke" av Ragnhild Magerøy
Alle bokanbefalinger for dette verket