Målvaktfilosofi

av (forfatter).

Font 2007 Innbundet

8 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Terje Mathisens eksemplar av Målvaktfilosofi

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Filosofi

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Bli med forfatteren på en spektakulær reise gjennom filosofi- og fotballhistorien, illustrert med en mengde fotografier, fylt av oppsiktsvekkende kildemateriale og spekket med skarpe observasjoner, pussige refleksjoner og banebrytende hypoteser. Målvaktenes ensomme og sårbare plass på fotballbanen har gitt dem usedvanlige forutsetninger for tenkning. I denne boken får de sin fortjente plass i tanketradisjoner som strekker seg fra antikken og frem til den moderne filosofien. Forfatteren og tenkeren Albert Camus er den som tydeligst har bundet sammen målvaktkunsten og filosofien. I sin ungdom var han en lovende målvakt i hjemlandet Algerie. Dårlig helse satte en stopper for karrieren, tenkningen tok ham, og i 1957 mottok han Nobelprisen i litteratur, som erstatning for trofeene han aldri vant på fotballbanen. Målvakten som pryder forsiden av denne boken, tyskeren Bert Trautmann, er således en stoiker i tradisjonen etter Epiktetus. Sepp Maier er på sin side en etterfølger av Aristoteles, Dino Zoff må sies å være en klar platoniker, mens Toni Schumacher fremstår som en hardbarket brutalist. Som Erik Thorstvedt skriver i sitt forord: "Det er på høy tid å erkjenne at vi målvakter er noe langt mer enn hanskekledde folk som kaster seg etter en ball. Innerst inne er vi tenkere - dype og innsiktsfulle tenkere." Øyvind Kvalnes (f. 1963) er filosof og fotballnyter. Til daglig jobber han i Humanistisk Akademi. I 2005 mottok han Idunnprisen for boka Se gorillaen! Etikk for arbeidslivet.

Bokdetaljer

Forlag Font

Utgivelsesår 2007

Format Innbundet

ISBN13 9788281690202

EAN 9788281690202

Språk Bokmål

Sider 211

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Forbindelsene mellom fotball og filosofi er utallige. Uten renessansetenkeren Niccolo Machiavelli (1469-1527), ville vi ikke hatt den beregnende råtassen og fornærmeren Marco Materazzi, mannen som fikk det til å koke over for Zinedine Zidane under VM-finalen i 2006. Den italienske midtstopperen er en trofast disippel av Machiavellis grunntanke om at man må forholde seg til verden slik den er, ikke slik den burde være. “Den som i all sin ferd går inn for å være god blant dem som ikke er det, vil gå under,” skrev tenkeren fra Firenze for mer enn 500 år siden. Bedre kan ikke ideologien for den pragmatiske italienske fotballen oppsummeres. Den har i flere tiår vært machiavellisk, det vil si til fingerspissene resultatorientert og kynisk.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er et kjent ordtak som sier at "før du går i krigen, si en bønn, før du drar til sjøs, si to bønner, og før du gifter deg, si tre bønner". En kan gjerne tilføye, "før du bestemmer deg for å bli målvakt, si fire bønner".

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Fotball er en fruktbarhetsfestival. Elleve spermer som forsøker å komme inn i egget. Jeg synes synd på målvakten."
Bjørk Gudmundsdottir (1965- ), islandsk vokalist

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Myten om Sisyfos - essay om det absurde" av Albert Camus
  • "Mnem - roman" av Simon Stranger
  • "Stillstand - sivilisasjonskritikk på lågt nivå" av Agnes Ravatn
  • "Pesten" av Albert Camus
  • "Gå, (eller Kunsten å leve et vilt og poetisk liv)" av Tomas Espedal
  • "Farvel til våpnene" av Ernest Hemingway
  • "Vanære" av John M. Coetzee
  • "Den fremmede" av Jacques Ferrandez
  • "Fagre nye verden" av Aldous Huxley
  • "Mesteren og Margarita" av Mikhail Bulgakov
  • "Trist som faen - fortellinger" av Ari Behn
  • "Hundene i Riga" av Henning Mankell
Alle bokanbefalinger for dette verket