Ingen hylle
Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Ny, fengslende roman av den kritikerroste og prisbelønte britiske forfatteren Deborah Levy! Levy er mange ganger Man Booker-nominert, og Mannen som så alt ble langlistet allerede før utgivelsen. Romanen kom ut i England i 2019, til fantastisk gode kritikker fra britisk presse. Daily Telegraph skrev blant annet at romanen var «En fullstendig forførende feberdrøm av en roman... Bare det rent tekniske nivået plasserer den høyt over omtrent alt annet på langlisten[Man Booker]».
I romanen møter vi historikeren Saul Adler, som blir offer for en påkjørsel i det han skal krysse Abbey Road i London september 1988. Heldigvis for ham, får han kun overfladiske skader, og kan reise seg og gå videre. Ikke lenge etter reiser Saul til Øst-Berlin for å gjøre forskning. Dette er to måneder før murens fall. Mystisk nok vet Saul allerede at muren kommer til å falle. Det er kontinuerlig noe som lurer under overflaten i fortellingen, og etter hvert begynner man å ane at historien har flere lag enn først antatt. Andre halvdel av boken er satt til 2016, hvor Saul også blir påkjørt, på samme sted, men med et mye mer dramatisk utfall. «Mannen som så alt» er en spenningsdrevet historie om vår evne til å se oss selv, og til å overse oss selv.
Forlag Solum Bokvennen
Utgivelsesår 2020
Format Innbundet
ISBN13 9788256021659
EAN 9788256021659
Språk Bokmål
Sider 249
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Måten Levy har bygget opp denne romanen på, med repeterende hendelser nesten som speilbilder eller kaleidoskop om du vil er med på å gjøre det klar for leseren at vi har med en meget upålitelig hovedperson å gjøre. Saul klarer ikke lenger å skille mellom hva som er sant og hva som ikke er det. Hvilke av minnene er sanne og hvilke er det ikke?
Dette med at tidslinjene flyter i hverandre er med på å underbygge mine antakelser om at Saul ble ganske så hardt skadet da han ble påkjørt første gang. Kanskje deler av disse såkalte hendelsene rett og slett er noe han har drømt?
Romanen tar opp flere tema enn de jeg allerede har nevnt for i tillegg er dette en slags politisk roman siden flere av hovedhendelsene skjedde på tider hvor det skjedde store endringer i europa, murens fall i 89 og Storbrittanias utmeldelse av Eu i 2016. Nasjonalisme, overlevelse og identitet er noen av de andre temaene boken tar opp.
For en formidlingsevne den britiske Deborah Levy har og det er ikke rart at hun med sine tre siste utgivelser har blitt nominert til bookerprisen for hun har en unik måte å skrive gode historier på og mesteparten står faktisk mellom linjene så her må leseren være villig til å gjøre sin del av jobben for et best mulig utbytte av litteraturen! Anbefales!
Les gjerne hele omtalen min her.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket