Veien

av (forfatter) og Knut Ofstad (oversetter).

De norske Bokklubbene AS 2010 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.00 (2 terningkast.)

5 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Elin Lurås' eksemplar av Veien

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

1001+

Lesedato

2014

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Bokdetaljer

Forlag De norske Bokklubbene AS

Utgivelsesår 2010

Format Innbundet

ISBN13 9788252574920

Språk Bokmål

Sider 258

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 0 1 0 0 0

Bokomtaler

Eit knyttneveslag av ei bok. Det har skjedd ei katastrofe av apokalyptiske dimensjonar for om lag 10 år sidan, jorda er herja av brannar som enno rasar, og atmosfæra er så tjukk av røyk at ein berre kan ane sola om dagane og nettene er beksvarte. Naturleg nok har alt plante- og dyreliv gått dukken.

Under desse tilhøva, som til forveksling liknar på ei framstilling av helvete, er ein far og sonen hans på veg sørover, truleg i det austlege USA, for å sleppe unna dei kalde vintrane i nord. Sonen kom til verda omlag samstundes med at katastrofa skjedde. Kampen for å overleve handlar både om å finne og frakte med seg matvarer, og å unngå kontakt med andre overlevande. Alle samfunnstrukturar har nemleg brutt fullstendig saman, og det utviklar seg subkulturar mellom dei overlevande der det mildt sagt er barbari som råder.

Ingenting av dette blir eksplisitt forklart i historia, men kjem litt etter litt fram av handlinga. «Underforklart» er vel eit begrep for dette, og det kler boka godt. Det er sjølvsagt ei vond forteljing om det å overleve i eit helvetes-liknande miljø, men også ei varm skildring av tilhøvet mellom far og son. Det som gjorde mest inntrykk på meg var likevel den presise analysen av korleis alt vi kjenner som «samfunn» gjeng til grunne etter berre nokre få år. Gjennom dialogen i boka blir det sonen, som aldri har kjent til ei anna verd enn den etter katastrofen, som får fram dette klarast når han spør ut faren om korleis ting var tidlegare.

Terningkast 6 sit vanlegvis langt inne hjå meg, men denne gangen var eg aldri i tvil. Denne boka greip fatt i meg frå første side, og heldt meg i eit jarngrep til siste setning. McCarthy har blitt nevnt som kandidat til nobelpris i litteratur. Eg har ikkje lest andre bøker av han enn dette, men basert på denne eine er eg ikkje overraska over at nokon tenker i slike baner.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Frodige drømmer nå som han motvillig våknet fra. Ting verden ikke lenger kjente til. Kulden tvang ham opp for å nøre bålet. Erindringen om henne på vei over plenen mot huset tidlig på morgenen i en tynn rosa nattkjole som klebet seg til brystene hennes. Han tenkte at ethvert gjenkalt minne gjorde en eller annen form for skade på sitt opphav. Som i en selskapslek. Ta det ord og la det vandre. Så ikke overdriv. Det som endres under gjenkallelsen har også en annen virkelighet, kjent eller ei.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hva er det? sa mannen.
Ingenting.
Si det.
Det kan hende det finnes folk i live et annet sted.
Hvor da?
Vet ikke. Hvor som helst.
Et annet sted enn jorden mener du?
Ja.
Det tviler jeg på. Mennesker kan ikke leve andre steder.
Ikke engang om de kom seg dit?
Nei.
Gutten så bort.
Hva er det? sa mannen.
Han ristet på hodet. Jeg skjønner ikke hva vi driver med, sa han.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Anne Franks dagbok - 12. juni 1942 - 1. august 1944" av Anne Frank
Alle bokanbefalinger for dette verket